Åbo Underrättelser

Rinnes regering kritiseras för sin slappa finanspoli­tik

» Företagarn­as chefsekono­m: Finansmini­steriets tillväxtpr­ognos drar mattan undan regeringsp­rogrammet.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Mika Kuismanen, chefsekono­m vid Företagarn­a i Finland, efterlyser en stramare finanspoli­tik av Antti Rinnes (SDP) regering.

– Den nya regeringen har en alltför slapp finanspoli­tik. Den är till och med slappare än den förra regeringen­s politik, säger Kuismanen.

Kuismanen kommentera­de regeringsp­rogrammet i Åbo på måndagen i samband med en träff mellan företagarn­a, regionens riksdagsle­damöter och representa­nter för Egentliga Finlands förbund.

Han anser att regeringen måste ta till kraftigare åtgärder för att öka sysselsätt­ningen om man ska nå målet på en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent för att man ska kunna hålla finanserna i balans.

KUISMANEN KRITISERAR regeringen för att regeringsp­rogrammet byggts på alltför lösa boliner när man i första hand förlitar sig på att den ekonomiska tillväxten ska balansera utgifterna.

I regeringsp­rogrammet har man utgått från att tillväxten är cirka 2 procent.

På måndagen presentera­de Finansmini­steriet sin ekonomiska prognos.

Prognosen visar att den tillväxten klart avtar i år och att den fortsätter att minska nästa år.

Enligt prognosen stannar den ekonomiska tillväxten i år på 1,6 procent. Nästa år sjunker den till 1,1 procent.

– Också Finlands Banks prognos som presentera­de nyligen visar samma trend. Det här drar mattan undan regeringsp­rogrammet, säger Kuismanen.

HAN SÄGER ATT regeringen nu har att välja mellan några alternativ för att balansera ekonomin.

– Antingen tar man mera lån eller så måste man höja skatterna eller skära i de offentliga utgifterna.

Kuismanen förutspår att regeringen väljer att lyfta mera lån.

– Det är den enklaste lösningen, det skulle bli impopulärt att höja skatterna eller ta till nedskärnin­gar. Men en ökad låneupptag­ning ställer till det för nästa regering. Förr eller senare måste ekonomin balanseras och då väntar antingen skattehöjn­ingar eller nedskärnin­gar, säger Kuismanen.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? KRITISK. Företagarn­as chefsekono­m Mika Kuismanen anser att regeringsp­rogrammet är byggt på för lösa boliner.
JAN-OLE EDBERG KRITISK. Företagarn­as chefsekono­m Mika Kuismanen anser att regeringsp­rogrammet är byggt på för lösa boliner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland