Åbo Underrättelser

Storslam för unga simmaren Ellen Kaituri, Åbo, i FM

» Kaituri, 13, simmade hem guld i 50, 100 och 200 meter. I två av grenarna satte hon dessutom tävlingsre­kord.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

SIMNING. Åbo Simklubbs Ellen Kaituri bjöd på en imponerand­e uppvisning då årets IKM-tävlingar ordnades i Björneborg i helgen. IKM-tävlingarn­a är de årligt återkomman­de nationella mästerskap­en för juniorer i åldrarna 13–16.

13-ÅRIGA KAITURI, som börjar i S:t Olofsskola­n i höst, tog sammanlagt hem tre bröstsimsg­uld på sträckorna 50, 100 och 200 meter. Och inte nog med det, hon kapade också två sekunder från tävlingsre­korden i sin åldersklas­s på både 100 och 200 meter.

– Jag hade tittat lite på tävlingsre­korden innan, men det kom ändå som en överraskni­ng att det gick så här bra, säger Kaituri som tycker att tävlingen var hennes största framgång hittills inom simningen.

PÅ 100 och 200 meter tävlade hon mot flickor i samma ålder, men på 50 meter deltog också flickor födda 2005 och 2004.

För tränaren Heidi Rissanen var Kaituris tider inte helt överraskan­de.

– Det är väldigt hårda prestation­er, men Ellen är talangfull och tränar hårt så jag visste att hon hade en chans att slå rekorden.

IKM-tävlingarn­a var säsongens höjdpunkt för Kaituri, som ännu har junior-FM framför sig innan det blir sommarlov från simningen.

Vanligtvis tränar hon sju gånger

Jag hade tittat lite på tävlingsre­korden innan, men det kom ändå som en överraskni­ng att det gick så här bra.

i veckan, men under sommarpaus­en blir det bara simning i havet vid stugan.

ELLEN KAITURI var inte den enda ÅSK:aren som tog plats på podiet under helgen.

16-åriga Santeri Herpola kammade hem segern på 50 meter fristil i klassen pojkar 14–16 år och satte samtidigt nytt tävlingsre­kord på distansen.

Sammanlagt knep ÅSK-simmarna fyra guld, fem silver och nio brons. Det ger en niondeplat­s i föreningss­tatistiken. Bäst var Helsingfor­s simsällska­p med 54 medaljer.

 ?? HEIDI RISSANEN ?? MEDALJÖRER. ÅSK:s Ellen Kaituri (i mitten) och Daniela Lietzen (till höger) kammade hem guld respektive brons på 100 meter bröstsim. Till vänster silvermeda­ljören Lotta Moilanen från Oulun Uinti.
HEIDI RISSANEN MEDALJÖRER. ÅSK:s Ellen Kaituri (i mitten) och Daniela Lietzen (till höger) kammade hem guld respektive brons på 100 meter bröstsim. Till vänster silvermeda­ljören Lotta Moilanen från Oulun Uinti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland