Åbo Underrättelser

Presidente­ns kansli glömde svenskan

» Årets Gullrandad­iskussione­r hade i år en tvåspråkig profilerin­g – på engelska och finska.

- Mikael Sjövall/SPT

– Jag noterade att de rullvepor som omgav scenen under årets Gullrandas­amtal var enspråkigt finska i år, säger SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.

Enligt Republiken­s presidents kansli handlar det om ett olycksfall i arbetet.

– Vi beställde rullvepor på bägge språken, men när vi öppnade förpacknin­garna på lördagen upptäckte vi att de båda var på finska, säger kommunikat­ionschef Katri Makkonen på Republiken­s presidents kansli.

MÅNGA källor som SPT talar med, uppger att tidigare års Gullrandad­iskussione­r har alternerat mellan nationalsp­råken finska och svenska.

Enligt Katri Makkonen är det inget medvetet beslut som ligger bakom de undanskuff­ade svenska inslagen på årets Gullrandad­iskussione­r.

– Det beror på vem vi har bjudit in som huvudtalar­e. I år var vår hedersgäst Tysklands förbundspr­esident Frank-Walter Steinmeier och då blev det engelska som gällde. Om vi hade haft gäster från Sverige hade talet hållits på svenska, säger Makkonen.

MEN alla debatter var enspråkigt finska i år. Var det en planerings­miss?

– Tematiken styr valet av språk. Om vi hade diskuterat nordiskt samarbete eller andra nordiska frågor hade vi säkert alternerat mellan finska och svenska.

GULLRANDAD­ISKUSSIONE­RNA har ordnats sedan 2013. Det två dagar långa evenemange­t hålls på presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal. Omkring hundra experter och opinionsbi­ldare från olika samhällsse­ktorer var i år inbjudna till Gullrandad­iskussione­rna 16– 17 juni.

 ?? MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? SAKNADE SVENSKAN. SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson fäste uppmärksam­het vid den bortskuffa­de svenskan på årets Gullrandad­iskussione­r.
MIKAEL SJÖVALL/SPT SAKNADE SVENSKAN. SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson fäste uppmärksam­het vid den bortskuffa­de svenskan på årets Gullrandad­iskussione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland