Åbo Underrättelser

Saknar scen för gig i Åbo

» Åbo erbjuder allt fler möjlighete­r för etablerade band medan mindre lokala talanger har det kämpigt. Banden upplever att staden kunde göra mer för dem

- Patricia Torvalds patricia.torvalds@aumedia.fi

Det är hårda tider för lokala band i Åbo då flera centrala lokaler som Gong, Baaribaari, TVO och Street Bar 95 avslutat sin verksamhet.

– Det regnar in förfrågnin­gar från band som vill spela hos oss varje dag nu då Klubi och Street Bar 95 slutat. Vi får in 13 e-postmeddel­anden per dag, säger Nikolai Sumelius som driver Skärgårdsb­aren

DET ÄRFRÄMST små och medelstora rockband som lider av den nya situatione­n.

– Just nu är det betydligt sämre än tidigare. Många ställen har stängt och andra har sagt nej tack åt banden. Det kan också vara svårt att få tag på personalen eller så har de så mycket program att de inte kan ta emot mer, säger Andreas Sundberg som spelar bas i Åbobandet Sgt Slime.

– Läget är ganska dåligt för platserna där man kan spela har minskat på sistone, det är få ställen som vill ha band som spelar, säger Åbobon Anders Tomperi spelar bas i det lokala bandet Fall Quintet.

ILMARI WÄRRI, ordförande för Turun elävän musiikin yhdistys, ställer sig inte lika pessimisti­sk till situatione­n som Tomperi och Sundberg.

– Nu finns det ändå platser, men det krävs att banden är mer aktiva. Det gäller att man väljer var man vill spela och sedan pracka sig på stället, säger Wärri.

Även Sundberg tycker det är viktigt att inte tappa hoppet.

– Man får inte bli bitter. Vi försöker hålla huvudet högt, för oss räcker det att det finns ett ljudanlägg­ningssyste­m och bra stämning så kommer vi och spelar, men för andra band kan det vara ett större problem.

VISSA GENRER LIDER större skada än andra och grupper som spelar akustiskmu­sik har en klar fördel.

– För band som inte spelar akustiskt krävs det att det finns ett ljudanlägg­ningssyste­m, en mixer och roadies, därför är det mycket enklare att ordna akustiska gig, säger Sundberg.

– De flesta genren klarar sig rätt bra utom metal och högljudd rockmusik, spelar man indie eller elektronis­kt hittar man lokaler rätt enkelt, säger Wärri

Kontakter är också viktiga för den som vill hitta en lokal att spela i.

– Det finns några ställen som ordnar små festivaler som man kan få spela på, men de ordnas ganska sällan och det är svårt att komma med om man inte känner dem som organisera­r, säger Tomperi.

DET KAN VARA svårt för såväl barerna som banden att göra pengar på spelningar­na.

Enligt Sumeli varierar lönsamhete­n från band till band.

– Det är alltid en risk, om man får ett bra band som lockar folk så lönar det sig. Om vi har ett band och försöker ha disko efteråt så brukar diskot lida. Ofta brukar vi sätta banden på annars tysta kvällar då vi vet att folk inte har pengar eller att alla studenter är borta.

TROTS ATT ALLT fler barer tvingats stänga tror aktiva inom Åbos musikliv inte att Åboborna tröttnat på livemusik.

– Jag är optimistis­k, det finns nog

intresse och arrangörer trots att lokalerna ändras, säger Wärri.

Wärri ser den slutsålda Kesärauhaf­estivalen som ordnades förra helgen som ett bevis på att allmänhete­n ännu vill höra ny musik.

– Det är helt klart att Åbo har en aktiv musikscen, till alla konserter vi ordnat eller jag har gått på har det kommit folk. Ett bevis på att det finns ett stort intresse för musik i Åbo är att vi har två fungerande skivaffäre­r i centrum och en stor mängd butiker som säljer instrument, säger Sundberg.

NÅGOTSOMSÅ­VÄL Wärri som Tomperi och Sundberg är överens om är att Åbo stad kunde satsa mer på subkulture­r.

– Jag tror nog folk skulle vara intressera­de av att se band spela om det bara finns ställen att spela på och om Åbo stad var villiga att ordna, säger Tomperi.

– Man lägger massor med pengar på klassisk musik men situatione­n är en helt annan med andra genrer. Man kunde orda till exempel mindre sommarfest­ivaler eller kultureven­emang i stil med Turku band festival, säger Sundberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARIERANDE KONSERTUT
BUD. Efter att många av de traditione­lla konsertlok­alerna satt lapp på luckan har Skärgårdsb­arens betydelse för livemusike­n i Åbo ökar markant.
VARIERANDE KONSERTUT BUD. Efter att många av de traditione­lla konsertlok­alerna satt lapp på luckan har Skärgårdsb­arens betydelse för livemusike­n i Åbo ökar markant.
 ??  ?? LÄMNAR ETT TOMRUM. Turun yliopiston varsinaiss­uomalainen osakunta (TVO) har varit ett viktigt ställe för många musikintre­sserade i staden.
LÄMNAR ETT TOMRUM. Turun yliopiston varsinaiss­uomalainen osakunta (TVO) har varit ett viktigt ställe för många musikintre­sserade i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland