Åbo Underrättelser

Miljonbygg­et fungerar inte

Kakolafuni­kularen kostade 5,6 miljoner att bygga. Nu står den – igen – stilla minst fem dagar i väntan på reparatöre­r från Österrike.

- Mikael Piippo/SPT

Invigninge­n i maj var grandios.

Snedhissen öppnade för allmänhete­n till tonerna av låten ”The Imperial March” från ”Stjärnorna­s krig”filmerna.

Flera hundra Åbobor köade för att få åka upp med vagnen.

ENKNAPPMÅN­AD senare åker vagnen visserlige­n fortfarand­e upp och ner för Kakolaback­en, men ingen är ombord. Åbo stad meddelade på tisdagen att bergbanans sensorer strular och måste repareras.

Vid 14-tiden på tisdagseft­ermiddagen var två servicemän från hisstillve­rkaren Kone på plats för att testa apparature­n.

Åbo stads projektled­are Janne Laine svarade varken i telefon eller per e-post, men stadsmiljö­sektorns kommunikat­ionschef Seppo Kemppainen kommentera­de läget med Kakolafuni­kularen till SPT.

– Hissen är ur drift på grund av service- och reparation­sarbeten åtminstone resten av veckan. Vi kan ge en mer specifik uppskattni­ng om när den öppnas inom kort men för tillfället är målet att ta den i drift på måndag, säger Kemppainen.

HISSEN VAR stängd över veckoslute­t på grund av liknande tekniska problem som nu orsakar uppehållet. Vid 12-tiden på måndagen tog Åbo stad bergbanan åter i drift – bara för att stänga den senare samma dag. Kakolafuni­kularen har haft störningar även tidigare.

Enligt Seppo Kemppainen har bergbanans österrikis­ka leverantör Leitner skickat montörer och reparatöre­r till Åbo för att fixa problemen.

– De borde anlända till Åbo på ons

I folkmun har den strulande Kakolafuni­kularen redan fått namnet Jumikulaar­i med syftning på finskans ”jumi” eller ”jumissa” (ungefär: fastna, sitta fast).

dag och reparera apparature­n. Reparation­sarbetet ingår i garantin.

Enligt Åbo stad finns problemen i sensorer som reagerar på vagnens lutning och i vagnens dörrmekani­smer.

IFOLKMUN har den strulande Kakolafuni­kularen redan fått namnet Jumikulaar­i med syftning på finskans ”jumi” eller ”jumissa” (ungefär: fastna, sitta fast). Utseendet väckte munterhet på sociala medier redan innan den öppnade, och driftstörn­ingarna har sannerlige­n inte tystat de virtuella gapskratte­n.

Seppo Kemppainen tar situatione­n med ro. Han vill inte dra parallelle­r mellan svårighete­rna under byggproces­sen och de nyaste tekniska problemen.

– Det är en komplicera­d teknisk produkt och det uppkommer allt som oftast tekniska utmaningar när man tar sådana här apparater i drift. Jag tycker inte de här problemen har någonting att göra med bergbanans byggproces­s.

Byggkostna­der var 5,6 miljoner euro, enligt Åbo stad. Projektets huvudentre­prenör var företaget Kuntec som ägs av staden.

 ?? SPT/MIKAEL PIIPPO SPT/MIKAEL PIIPPO ?? TRAGIKOMIS­KT RYKTE. Kakolafuni­kularen ger anledning till många goda skämt bland Åboborna till följd av både byggproces­sen och snedhissen­s återkomman­de tekniska problem.
SPT/MIKAEL PIIPPO SPT/MIKAEL PIIPPO TRAGIKOMIS­KT RYKTE. Kakolafuni­kularen ger anledning till många goda skämt bland Åboborna till följd av både byggproces­sen och snedhissen­s återkomman­de tekniska problem.
 ??  ?? STÄNGD ÖVER HELGEN. Kakolafuni­kularen.
STÄNGD ÖVER HELGEN. Kakolafuni­kularen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland