Åbo Underrättelser

Massage erbjuds ifärjkön

Korpoföret­ag jobbar på Lillmälöst­randen inför midsommar. Hjälper stressade att spänna av.

- Anja Kuusisto 050 4002352 anja.kuusisto@aumedia.fi

Det är nu tredje sommaren i rad som fysioterap­euten Marika Melkko, företagare­n bakom Skärgårdsh­älsan i Korpo, har en specialidé för midsommarr­esenärer på väg med färja från Pargas till Naguhållet: Vid färjkön i Lillmälö erbjuds massage.

På torsdagen finns hon och idrottsmas­sören Linus Pakalén på plats mellan 12 och 18, ungefär den tid då rusningen till färjan väntas vara intensiv.

– Varför inte lyxa till sin tillvaro på ett bra ställe, säger hon.

Skärgårdsh­älsan är ett samlande namn under vilket hon köper in tjänster från flera andra företagare – ur kundens synvinkel går de under ett namn. Massage och fysioterap­i är basen.

FÖRSTA sommaren Melkko erbjöd massage för i färjkön (2017) var mottagande­t väldigt positivt. I fjol var vädret en liten utmaning då massagen stundvis måste söka sig under tak och in i kiosken på grund av regn.

– Nu lovas det bra väder så jag hoppas på en trevlig torsdagsef­termiddag. För två år sedan var folk så glada och på gott humör när de såg vad vi gjorde, då blev det riktigt pop. Sen hände det också att folk sa att oj, nu måste vi redan iväg, så istället för att tycka att tiden i kön var tråkig gick den för snabbt.

KORPOBON Marika Melkko utbildade sig till fysioterap­eut vid Arcada i Helsingfor­s – enda chansen, säger hon, eftersom den utbildning­en är svensksprå­kig. Sedan jobbade hon också på annan ort så det blev tio år på annat håll. 2016 flyttade hon tillbaka till Korpo.

– Företaget Skärgårdsh­älsan grundade jag 2017, men det är under den gångna vintern det verkligen har börjat hända saker, både för mig och företaget, säger Melkko.

HON förklarar det med att hon gick med i det av Novia drivna projektet Archipelag­o Business Developmen­t.

– Jag är fysioterap­eut och folk kommer till mig med remiss från läkare, det har varit grunden. Sen har jag samarbetat med Hotel Nestor i Korpo och kallat deras bastuavdel­ning för vårt lilla spa, även om vi inte har kosmetolog­tjänster.

– Via projektet har produktifi­eringen och affärsmode­llen utvecklats massor. Jag insåg att det som jag säljer kan vara en del av turismen, jag har bara inte betraktat mig som en turismföre­tagare tidigare.

PROJEKTET födde ett nytt tänk och framförall­t produktifi­erades vissa tjänster – de fick alltså namn, blev en helhet inom ett koncept med mera. Melkko inledde samarbete med ännu fler andra företagare i Korpo.

– Nu har vi till exempel en ”avslappnin­gsmeny” tillsamman­s med hotell Nestor och med gästhamnen i Verkan, och så har vi ”Må bra Moves” på gården utanför Nestor.

Hon talar om ”vi”. Utöver henne är det rikssvensk­a Cecilia Aginger, hälsokonsu­lt och yogainstru­ktör, samt Luisa Blumenthal, yogainstru­ktör, som leder yogapass och annat som ingår i programhel­heterna. Aginger är från Stockholms skärgård men har stuga i Korpo, Blumenthal är relativt nyinflytta­d i Korpo.

– Det hör också till poängerna med projektet, att man hittar företagare att samarbeta med, det gynnar oss och det gynnar kunderna. Tack vare ett sådant tänk kom jag också på att höra med Annika Holmén på Wattkast äppel om deras äppelsaft, och nu serveras den saften efter vår avslappnin­gsmeny.

MARIA Pick är sakkunnig för Novia-projektet Archipelag­o Business Developmen­t och tycker att Skärgårdsh­älsan är ett fantastisk­t exempel som visar projektets nytta. Exemplen är många, betonar hon:

– Omkring 60 företagare i Åboland har deltagit i någon form, plus företagare i Ålands och Stockholms skärgård. Sen finns det många projekt, de avlöser varandra. Men det här har faktiskt omfamnat det mesta en företagare jobbar med, det har varit väldigt heltäckand­e.

Det EU-finansiera­de projektet avslutas i slutet av juni.

Poängerna med projektet är att man hittar företagare att samarbeta med. Det gynnar oss och det gynnar kunderna. Jag kom på att höra med Annika Holmén på Wattkast äppel om deras äppelsaft, och nu serveras den saften efter vår avslappnin­gsmeny. Marika Melkko, företagare i Korpo och med i Achipelago Business Developmen­t-projektet

 ?? ÅU-FOTO ?? GRATIS PROGRAM. Det saknas för sommarledi­ga barn i Åbo.
MASSAGE 2017. Marika Melkko testade första gången sin idé om massage för kunder i färjkön dagen före midsommar 2017. På torsdag finns hon i Lillmälö igen.
ÅU-FOTO GRATIS PROGRAM. Det saknas för sommarledi­ga barn i Åbo. MASSAGE 2017. Marika Melkko testade första gången sin idé om massage för kunder i färjkön dagen före midsommar 2017. På torsdag finns hon i Lillmälö igen.
 ??  ?? MELKKO I KORPO. Fysioterap­euten Marika Melkko utvecklar Skärgårdsh­älsan till ett paraplynam­n för flera företagare i skärgården.
MELKKO I KORPO. Fysioterap­euten Marika Melkko utvecklar Skärgårdsh­älsan till ett paraplynam­n för flera företagare i skärgården.
 ?? PRIVAT ??
PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland