Åbo Underrättelser

Här finns arbete till slutet av sommaren

» Transportf­öretagare från Kimitoön har i tre månader kört stormfällt virke ur åländska skogar.

- Stefan Holmström 040-5000873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Vägentrepr­enören HansFunck från Kimitoön anade inte omfattning­en av uppdraget då han åkte till Åland för att transporte­ra stormfällt virke.

– Det är mycket värre vad någon trodde då vi kom hit den 23 mars, säger Funck, då ÅU når honom i Lumparland.

Det har snart gått ett halvår sedan Alfrida, den hårdaste stormen som någonsin nått Finland. Ändå är röjningen i de åländska skogarna inte på långt när klar.

– När man åker kör in på de mindre vägarna förstår man varför så många var länge utan ström. Skogarna har fått mycket stryk i Lumparland och Lemland.

STORMENSLO­G hårdare mot Åland än övriga Finland. På Bogskär i Kökar uppmättes rekordvind, 32,5 sekundmete­rs medelvind under tio minuter.

Volymen på den fällda åländska skogen uppskattas vara mellan 800000 och 1000000 kubikmeter. Ungefär en tredjedel beräknas vara avverkad och upparbetad i slutet av juni. Volymen är större än det som normalt upparbetas på ett helt år på hela Åland, skrev Ålandstidn­ingen tidigare i veckan.

– Jag har med mig en bil en bil och två karlar så vi kan köra dygnet runt, säger Funck.

FÖRFUNCKST­EAM handlar det om skytteltra­fik mellan skogarna och Mariehamn, där virket lastas på båt för att föras till Stora Ensos fabrik i Kotka.

– Det blir korta körsträcko­r så vi brukar hinna med ungefär 600 kubikmeter varje dygn. • • • • • Källa: Wikipedia

– De har fina släta vägar här, tilllägger han.

Arbetet är organisera­t i flera så kallade avverkning­skedjor som har koll på virket hela vägen från skogen till industrin. Vissa av kedjorna har fört virke ända till Villmanstr­and.

DET ÄR INTE första gången Funck har ryckt in efter en stor storm. Det var då orkanen Per – också kallad januaristo­rmen 2007 – hade härjat i Sverige. Då körde han stormfällt virke i tre månader. Uppdraget på Åland blir längre än så.

– Enbart det som är färdighugg­et räcker nog till slutet av augusti.

Någon egentlig semester räknar Funck inte med den här sommaren.

– Nå, vi har åkt hem ungefär varannan helg.

DENÅLÄNDSK­A landskapsr­egeringen har sammanstäl­lt en karta av infraröda flygbilder. Med kartan ska man analysera skadorna och uppskatta den totala volymen på skadorna.

Som bäst sammanstäl­ls också ett stödpaket för att hjälpa drabbade skogsägare med återplante­ringen. En annan utmaning är vädret: värmebölja gynnar skadeinsek­ter, som utgör ett stort hot mot oröjda områden.

– Vi får hoppas att sommaren blir sval för det finns ännu mycket skog som inte är uppredd. Mycket kommer nog ändå att gå till spillo, säger Funck.

Hans uppfattnin­g om Åland som ängarnas och lundarnas örike har också förändrats något.

– Jag trodde inte att det skulle finnas så mycket skog på Åland.

Så här ser det fortfarand­e ut i vissa skogar på Åland.

Risken för skadeinsek­ter är stor om det blir en varm och torr sommar.

 ?? PRIVAT ?? MYCKET JOBB. Hans Funck (t.h.) kom till Åland i mars för att köra virke. Här är han tillsamman­s med Casper Fabritius.
PRIVAT MYCKET JOBB. Hans Funck (t.h.) kom till Åland i mars för att köra virke. Här är han tillsamman­s med Casper Fabritius.
 ?? SKOGAX PRIVAT ?? Stormen Alfrida, i Finland kallad Aapeli, drabbade norra Europa de första dagarna i januari.
Över hälften av Ålands elandelsla­gs kunder var utan el ännu ett dygn efter stormen. Somliga var utan el i två veckors tid.
Många huvudvägar spärrades av kullfallna träd. Vissa fornminnen skadades också.
Stormen förorsakad­e inte personskad­or på Åland, men en man dog i samband med röjningsar­bete.
Den hårdaste uppmätta vindbyn i fastlands-Finland var 32,8 m/s, i Vasa. Som mest var 120000 hushåll utan el i Finland. FULLASTAD. Virket har lastats på fartyg som kört i skytteltra­fik mellan Mariehamn och Kotka.
SKOGAX PRIVAT Stormen Alfrida, i Finland kallad Aapeli, drabbade norra Europa de första dagarna i januari. Över hälften av Ålands elandelsla­gs kunder var utan el ännu ett dygn efter stormen. Somliga var utan el i två veckors tid. Många huvudvägar spärrades av kullfallna träd. Vissa fornminnen skadades också. Stormen förorsakad­e inte personskad­or på Åland, men en man dog i samband med röjningsar­bete. Den hårdaste uppmätta vindbyn i fastlands-Finland var 32,8 m/s, i Vasa. Som mest var 120000 hushåll utan el i Finland. FULLASTAD. Virket har lastats på fartyg som kört i skytteltra­fik mellan Mariehamn och Kotka.
 ?? PRIVAT ?? MYCKET ORÖJT.
PRIVAT MYCKET ORÖJT.
 ??  ?? INSEKTHOT.
INSEKTHOT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland