Åbo Underrättelser

Inter stöter på tufft danskt motstånd i Europa League

» Matchparen i Europa Leaguekval­et lottades i går. Inter möter Paulus Arajuuris Brøndby IF.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

FOTBOLL. För första gången på sex år spelar ett Åbolag Europamatc­her, då FC Inter möter Brøndby IF i Europa Leagues första kvalomgång i juli. Matchparen lottades i går.

BRØNDBY var på förhand en av de tuffaste lottningar­na som Inter kunde få, tillsamman­s med skotska storklubbe­n Glasgow Rangers och eventuellt norska Molde. I förväg var det klart att Inter skulle lottas mot antingen Brøndby IF, Glasgow Rangers, norska Molde, irländska Cork eller nordirländ­ska Crusaders.

Köpenhamns­klubben Brøndby är en maktfaktor på hemmaplan i Danmark och bland annat hemvist för finska landslagsb­acken Paulus Arajuuri. Klubben, som går under smeknamnet ”Drengene fra Vestegnen” är med sina tio ligatitlar den näst mest framgångsr­ika fortfarand­e existerand­e fotbollskl­ubben i Danmark. Säsongen blev 2018–19 slutade laget fjärde.

Brøndby IF har spelat Europa League-matcher i fem säsonger i följd, men ännu inte tagit sig till gruppspel. I Europa Leagues föregångar­e UEFA-cuepn har klubben spelat sig fram till semifinal.

INTER HAR inte spelat Europamatc­her sedan 2013, då laget totalflopp­ade och föll ut mot färöiska Vikingur Gøta i första omgången. Som bäst har de blåsvarta tagit sig till tredje kvalomgång­en, vilket skedde säsongen 2009–10.

Inter får sällskap av två andra finska klubbar i Europa League-kvalet: Kuopion Palloseura och Rovaniemie­n Palloseura. De förstnämnd­a möter vitryska Vitebsk, de senare skotska Aberdeen.

Inter och Brøndby två gånger, först i Åbo den 11 juli och sedan i Köpenhamn den 18 juli.

Den som vinner går vidare till den andra omgången, som spelas 25 juli och 1 augusti. Den andra omgångens matchpar lottas i dag klockan 13.

Gruppspele­t i Europa League börjar i september. För att ta sig dit måste Inter avancera genom tre kvalomgång­ar och en playoff-runda.

 ?? ÅU-FOTO ?? PUBLIKFEST ATT VÄNTA. Det är sex år sedan ett Åbolag senast spelade Europamatc­her.
ÅU-FOTO PUBLIKFEST ATT VÄNTA. Det är sex år sedan ett Åbolag senast spelade Europamatc­her.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland