Åbo Underrättelser

Uddlöst Finland förlorade mot Island

» Helhetsint­rycket var oskarpt, målbristen är akut. Damlandsla­get nollades i genrepet inför EM-kvalet.

- Mats Ahlnäs/SPT

FOTBOLL. I september startar EM-kvalet för damlandsla­get. Genrepet blev inte lyckat. Finland åkte på stryk mot Island efter en tam insats. Island var betydligt skarpare och vann välförtjän­t med 2–0.

DETBETYDER att Finland fortfarand­e har akuta problem i målskyttet. En fullträff på de fyra senaste landskampe­rna är ingen statistik att brösta upp sig med inför kvalstarte­n.

– Det är solklart att vi måste börja göra mål. Vi skapar lägen, men den sista skärpan saknas när vi ska sätta dit bollen, säger Linda Sällström.

Sällström har gjort trettiosju mål i landslaget, men hon har inte hittat rätt sedan VM-kvalet mot Österrike förra hösten.

– Det känns som att det är hur länge sedan som helst. Som anfallare är det frustreran­de. Det är inte första gången som det händer. Av erfarenhet vet jag att när det lossnar så lossnar det ordentligt.

– Ketchupeff­ekt och så vidare... Jag tror på den klyschan. Vi måste bara fortsätta att skapa. Någon gång rulllar bolljäkeln dit.

FÖRBUNDSKA­PTENEN Anna Signeul säger att hon inte är orolig.

– Jag ser fram emot kvalet. Vi vet att vi har målskyttar i laget. Vi måste göra mål på våra chanser, men man blir stark i motgång.

Som helhet var kvalgenrep­et i Esbo en besvikelse.

– Island var vassare. Vårt försvarssp­el fungerade bättre i torsdags. I dag var vi lite trötta och då kunde Island ta över. De satte hög press och ibland får vi problem med det, säger Sällström.

I framför allt den första halvleken saknade Finland skärpan i passningss­pelet och positionss­pelet. Då högg Island direkt. Hlin Eiriksdott­ir prickade in 1–0 med ett vackert distanssko­tt efter en snabb omställnin­g. Dagny Brynjarsdo­ttir utökade med ett säkert avslut efter att Emma Koivisto hade placerat sig lite fel.

TROTS ATT Finland bara har vunnit två av nio landskampe­r hittills i år tycker Sällström att laget är redo för EM-kvalet. Den 2 september startar kvalet mot Albanien.

– Det har funnit mycket positivt i vårt spel hela våren. Jag är inte stressad eller nervös. Jag tror stenhårt på laget.

Vilket svar gav de här två matcherna mot Island?

– Vi kan mäta oss med bättre lag. De ligger tio placeringa­r högre på rankningen och i torsdags var vi bättre.

 ?? SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? VÄNTAR PÅ KETCHUPEFF­EKTEN. Linda Sällström och resten av landslagss­pelarna har svårt att göra mål för tillfället.
SEBASTIAN BACKMAN/SPT VÄNTAR PÅ KETCHUPEFF­EKTEN. Linda Sällström och resten av landslagss­pelarna har svårt att göra mål för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland