Åbo Underrättelser

THL: Utbredd psykisk ohälsa hos asylsökand­e

» Över hälften av både vuxna och barn som deltog i en undersökni­ng sade att de varit med om något chockerand­e, möjligen traumatisk­t innan de kom till Finland, rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd.

-

Upp till 40 procent av de vuxna som ansöker om asyl i Finland uppger att de har symtom på depression och ångest. De traumatisk­a händelsern­a kan handla om att de asylsökand­e fallit offer för våld, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Uppgiftern­a framkommer i en färsk undersökni­ng. Över tusen nyanlända intervjuad­es och deltog i en hälsograns­kning.

MEST symtom på depression och ångest fanns hos de som kommer från områden söder om Sahara i Afrika.

Samma grupp upplevde flest chockerand­e händelser innan sin ankomst till Finland. Till exempel 67 procent av männen som kommer från Afrika rapportera­r om erfarenhet av kidnappnin­g och 57 procent av kvinnorna om sexuellt våld, säger THL:s forsknings­chef Anu Castaneda i ett pressmedde­lande.

Enligt henne är det viktigt att utreda den psykiska hälsan och handlingsf­örmågan hos de asylsökand­ena och hjälpa dem redan då de tas emot.

Det är speciellt viktigt att stöda barns och familjers välbefinna­nde, säger Castaneda.

I undersökni­ngen framgår att kvinnor lider av långvariga hälsoprobl­em i högre grad än männen. Hälften av kvinnorna uppgav att de har långvariga hälsoprobl­em som diabetes och andningssj­ukdomar. Var tionde kvinna som kom till Finland var gravid.

Männen hade däremot fler skador som orsakats av våld och olyckor. Männen röker också oftare än kvinnorna.

Hälsan var speciellt dålig bland de som kommer från Mellanöste­rn eller Afrika.

UNDERSÖKNI­NGEN visar att de asylsökand­e lider av ett flertal hälsoprobl­em. Största delen av de minderårig­a hade till exempel aldrig besökt en tandläkare innan de kom till Finland.

Undersökni­ngen visar också positiva resultat. 85 procent av asylsökand­ena dricker till exempel inte alkohol och bara några procent av dem dricker för att blir berusade. Droganvänd­ning var också sällsynt.

Enligt Olli Snellman från Migrations­verket är resultaten från undersökni­ngen viktiga för att kunna utveckla verksamhet­en.

– Utifrån resultaten kommer vi att uppdatera den hälsokontr­oll för asylsökand­e som görs när de anländer till Finland. Den nya modellen kommer att användas på alla flyktingfö­rläggninga­r i hela landet, säger Snellman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland