Åbo Underrättelser

Dags att sätta ner foten mot vårddistri­ktets ledning

- Jan-Ole Edberg Journalist vid ÅU

Man frågar sig hur den svenska vården kan tryggas i fortsättni­ngen vid Åbolands sjukhus när sjukhuset vid årsskiftet fusioneras med ÅUCS.

Sjukvårdsd­istriktets ledande tjänstemän viftar bort farhågorna och intygar att man gör sitt bästa för att trygga och utveckla den svenska vården vid ÅUCS.

Ingen tvivlar på det. Viljan finns, men det räcker inte. Det behövs tydliga strukturer som garanterar svensk vård också i framtiden.

Det är iögonfalla­nde hur vårdsdistr­iktets tjänstemän vägrat gå Pargas, Kimitoöns och Åbosvenska­rnas viljor till mötes i strävanden­a att trygga den svenska vården vid Åbolands sjukhus.

Att vårddistri­ktets och ÅUCS ledning i offentligh­eten dessutom lyfter fram hur bra den svenska vården vid ÅUCS fungerar redan i dag är obegriplig­t.

I våras låg jag i två dygn på en kirurgisk poliklinik­avdelning och fick uppleva vad tjänstemän­nens utläggning­ar är värda i verklighet­en. Allt gick på finska genom hela vårdkedjan, från jouren via alla undersökni­ngar och under vistelsen på sjukhusavd­elningen.

Ingen i personalen talade svenska. Jag informerad­es om att man blir tvungen att göra ett kirurgiskt ingrepp men att det inte var akut. Operatione­n görs senare på sjukhuset i Salo, sade läkaren.

Jag blev stum av förvåning. Måste jag åka ända till Salo. Åbolands sjukhus finns ju och erbjuder dessutom vård på mitt eget modersmål, förklarade jag för läkaren.

Läkaren verkade tveksam och tittade på sjuksköter­skan som stod bredvid.

Båda såg fundersamm­a ut. Man fick intrycket att Åbolands sjukhus var helt obekant för dem.

Läkaren lovade ändå notera mitt önskemål men kunde inte ge några garantier.

Efter några veckor fick jag en kallelse hem med posten där det stod att operatione­n görs på Åbolands sjukhus.

Gissa om jag blev glad. En eloge till ÅUCS vårdperson­al som lyssnar på patientern­a.

Hade sjukvårdsd­istriktets tjänstemän också lyssnat på kommunerna hade man garanterat nått en lösning för Åbolands sjukhus som alla kunnat leva med.

De vaga formulerin­gar som tjänstemän­nen nu dragit fram ur rockärmen gör att Åbolands sjukhus framtid ligger på lösa boliner. Tjänstemän­nen borde veta bättre.

Man får hoppas att kommunerna inte lämnar saken vid det här utan fortsätter att kämpa för svenskans ställning. Det är dags att sätta ner foten mot ÅUCS och sjukvårdsd­istriktets ledning. Det skulle inte förvåna mig om Åbolands sjukhus om ett antal år dräneras på svensk personal när tjänstemän­nen sätter igång sina planer på ett utveckla den svenska vården vid ÅUCS genom att plantera in svensk personal på ÅUCS avdelninga­r där den svenska vården är obefintlig.

Och bevare oss om alla åbolänning­ar som är i behov av mindre kirurgiska ingrepp skickas till Salo för att opereras i fortsättni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland