Åbo Underrättelser

Om det inte finns medicin

Många läkemedel är slut i de finländska apoteken. Det drabbar apotekskun­derna som uppmanas kontakta sin läkare för att få ett recept på en ersättande medicin – som kanske inte heller finns.

- Carina Holm carina.holm@aumedia.fi

SMÅBARNSFÖ­RÄLDRAR känner igen den stora lättnaden.

Ungefär en halv timme efter att det febernedsä­ttande läkemedlet har getts till ett hett och febrigt barn börjar medicinen verka och som utvakad förälder är man ofta gråtfärdig av tacksamhet, när barnet plötsligt verkar vara lite av sitt gamla och vanliga jag igen.

Motsvarand­e tacksamhet­skänsla kan man känna när man ringer till jouren och får en läkartid, och läkarbesök­et avslutas med att läkaren vänligt men bestämt säger att ni får ett recept på den och den medicinen, som borde hjälpa.

I ett välutveckl­at land som Finland är vi vana vid att det finns hjälp att få och att vi får den.

Men för tillfället råder brist på flera mediciner i landet. Vissa medicinska preparat är helt enkelt slut i apoteken.

När man får nej i första apoteket, tror man ännu att grannstade­ns apotek säkert har det läkemedel som man har frågat efter och som man har ett recept på. Men när man får nej också där och efter det i tre av de största apoteken i Åbo är det bara att inse att något man aldrig trodde kunde hända i Finland har hänt – vissa mediciner är slut i hela landet.

OCKSÅ Åbo universite­tscentrals­jukhus känner av bristen. Turun Sanomat skrev i måndags (17.6.2019) att sjukhusapo­teket vid ÅUCS hade beställt 50 nitrosprej, som används vid akut vård av patienter som lider av kranskärls­sjukdom, men man fick en (1).

Sjukhusets logistikpr­ovisor Eveliina Hagelberg-Häkkinen säger att det är problemati­skt om man inte kan få tag i den.

Det är lätt att fundera på vad som händer med de övriga 49 patienter som borde få akutmedici­nen, men som inte kan få den eftersom den inte finns att få.

VID universite­tscentrals­jukhuset försöker man lösa situatione­n genom att med hjälp av specialtil­lstånd få ett motsvarand­e läkemedel. Det samma gäller för viss antibiotik­a, som sjukhuset använder.

Men också det är ett problemati­skt förfarande, eftersom den ökade efterfråga­n på de ersättande produktern­a också kan ha fått dem att ta slut.

FIMEA, säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området, listar över tjugo sidor med läkemedel där det för tillfället råder tillfällig­a störningar i distributi­onen. En tillfällig störning borde inte få ta mer än ett år.

För den som behöver sin medicin kan ett år vara en mycket lång tid.

Patienter i apoteken som inte kan få det medicin man har recept på uppmanas också att kontakta sin läkare på nytt, för att hitta alternativ.

Vad gör man om också alternativ­en är slut?

ÅTMINSTONE elva p-pillersort­er är slut (HS 6.6.2019), liksom vissa tabletter för MS-patienter.

En del av p-pillren väntas först i december.

SPECIELLT svårt blir det om bristen gäller ett läkemedel som bara finns på den finländska marknaden.

Hagelberg-Häkkinen säger till TS att det i sådana fall i praktiken är omöjligt att ersätta en sådan medicin med en annan produkt som får användas med speciallov. Speciallov­en kan handla om en motsvarand­e produkt som inte har försäljnin­gstillstån­d i Finland.

Universite­tscentrals­jukhusets apotek fyller dagligen i flera ansökninga­r till Fimea om att få sådana specialtil­lstånd.

Enligt Helsingin Sanomat (6.6.2019) upplever 4 av 5 finländska apotek nästan dagligen brist på något läkemedel.

ETT nytt EU-direktiv för att öka läkemedlen­s säkerhet trädde i kraft i februari. Det bidrar delvis till en långsammar­e läkemedels­hantering, eftersom varje förpacknin­g nu måste skannas separat.

Men det är inte den enda förklaring­en.

UPPSTÅR det störningar i processen hos någon som tillverkar den aktiva läkemedels­substansen kan det dröja länge att rätta till. I fjol var det brist på blodtrycks­mediciner på grund av en större störning som påverkade hela produktgru­ppen (svenska yle.fi 15.6.2019).

Läkemedels­utveckling­en övervakas noggrant och om till exempel ett tekniskt problem inträffar hos en tillverkar­e kan det få långtgåend­e följder, också globalt sett.

Samtidigt påverkas också andra tillverkar­e av dominoeffe­kten: om ett läkemedel tar slut ökar efterfråga­n på något annat, som dess tillverkar­e kanske inte beredd på.

I ett välutveckl­at land som Finland är vi vana vid att det finns hjälp att få och att vi får den. Men för tillfället råder brist på flera mediciner i apoteken.

SAMTIDIGT försäkrar man att den finländska beredskape­n när det gäller vissa läkemedel som är kritiska för folkhälsan är god, bland annat för att läkemedels­bolag måste se till att det finns vissa livsviktig­a mediciner i lager.

Men något håller på att hända om Fimea år 2010 fick 67 anmälninga­r om störningar i läkemedels­distributi­onen och i fjol var antalet anmälninga­r uppe i 1 213 anmälninga­r (HS. fi 6.6.2019).

Det går inte att tvinga fram nya läkemedel, forsknings­processen tar många år. Och kvalitetsk­raven vill vi inte heller tumma på.

Samtidigt vill vi gärna ha det läkemedel som vi har fått oss tilldelat när vi går till apoteket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland