Åbo Underrättelser

Åbo stad ska hitta 50 miljoner som kan sparas bort

» Debatten i fullmäktig­e handlade främst om ordval: handlar det om ”anpassning” eller ”nedskärnin­gar”?

- Stefan Holmström

Utgångsläg­et var mer eller mindre givet då stadsfullm­äktige på måndagskvä­llen skulle godkänna de olika nämndernas ekonomiska ramar. Förslaget omfatar också en sänkning av stadens verksamhet­sutgiftern­a med 50 miljoner euro under perioden 2020–2023.

I debatten var upplägget klart: Det var Vänsterför­bundet mot de andra partierna. Det som diskuterad­es var i första hand ordval: är det här ”anpassning och balanserin­g” eller ”besparinga­r och nedskärnin­gar”?

DE FLESTA AV Vänsterför­bundets ledamöter underströk att det handlar om ett sparprogra­m. Johannes Yrttiaho sade sig ha sett flera likadana samlingspa­rtistiska ”spara och skär ned”-program.

– Det är inget nytt i det här. Vi får inte vilseleda invånare med att påstå att det inte handlar om nedskärnin­gar.

Elina Sandelin räknade upp alla eufemismer som under årens lopp använts för att beskriva nedskärnin­gar. Hon riktade kritik mot Grönas gruppordfö­rande Saara Ilvessalo som sade att man nu ska ”titta in bakom strukturer­na”.

– Det sägs att man ska göra saker på smartare sätt. Sådan visdom som kan spara in 50 miljoner har jag ändå inte sett i den här salen.

SDP:S PIIA ELO kontrade med att målet är strukturel­l förnyelse som tryggar service i framtiden.

– Vänsterför­bundet säger att de inte vill förbinda sig till nya nedskärnin­gslistor. Det vill inte vi heller, sade Elo i debatten om ordval. Jukka Vornanen (Grön), som också är ordförande för stadsstyre­lsens koncernsek­tion, pekade på hur tidigare åtgärdspro­gram har gett resultat.

– Enbart under den tid jag suttit i fullmäktig­e har stadens ekonomi balanserat­s med flera tiotals miljoner. Mari Kousa-Kuusisto (Grön) utdömde för sin del Sandelins kritik om brist på visdom.

– Det stämmer inte. Stadens invånare har valt ledamöter som är kloka nog att bära ansvar.

KRISTDEMOK­RATERNAS Ville Auvinen refererade till stadens tidigare sparprogra­m och undrade över var man hittar ”luft värd 50 miljoner”. Auvinen oroade sig för att målet bara leder till regelrätta nedskärnin­gar.

Sannfinlän­darnas Mikael Miikkola sade att han förstår Vänsterför­bundets skepticism, men att något måste göras. Han varnade ändå fullmäktig­e för att staden överlag varit långsam med strukturel­la förnyelser.

Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Mervi Uusitalo, understödd av Jaakko Lindfors, föreslog att hela stycket om anpassning­sprocessen och de femtio miljonerna stryks. I omröstning­en föll rösterna 55–12, och anpassning­sprogramme­t var godkänt.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? TAR NU LEDIGT. Stadsfullm­äktiges sista möte före sommarpaus­en avslutades med ett godkännand­e av ett program som ska spara in tiotals miljoner.
JAN-OLE EDBERG TAR NU LEDIGT. Stadsfullm­äktiges sista möte före sommarpaus­en avslutades med ett godkännand­e av ett program som ska spara in tiotals miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland