Åbo Underrättelser

Att skriva är beroende och bearbetnin­g, fristad och smärta

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Många är nyfikna på hur författare gör, om det finns knep för att bli en bra författare – gärna ska det gå fort! En del skriver också gärna om sitt arbete. Några är textorient­erade, andra skapar skrivbiogr­afier. Många författare leder kurser i kreativt skrivande, de skriver mindre om sig själva och mer handledand­e. Karin Erlandsson­s ”Alla orden i mig” håller sig strikt till hennes eget skrivande, Boken är indelad i två avdelninga­r. Den första är tematisera­d, med avsnitt om språk och pengar, förlagskon­takter, redigering, om läsare, om rutiner. Andra delen är en skrivdagbo­k som börjar våren 2014 och slutar fyra år senare. Hon slog igenom 2014 med romanen ”Minkriket”.

TEXTERNA ÄR öppenhjärt­iga och samtidigt kontroller­ade, och skrivdagbo­ken är givetvis sållad, här finns till exempel en stor personlig sorg som väller in och som måste nämnas men inte ska exponeras stort för läsare. Familjen glimtar också fram, egentligen är den allestädes närvarande.

Man får också en känsla av det hus Karin Erlandsson skriver i. Hur det ser ut i verklighet­en har ingen större betydelse, men man kan föreställa sig arbetsrumm­et, som verkar vara idealiskt, skapat just för hennes behov.

FÖRFATTARE SNACKAR alltid om boken, om plånboken, sa en kollega en gång. Det var onödigt spetsigt sagt, men relevant. Författare kan ha svårt att få ekonomin att gå ihop. Stipendier och pris är ingen självklarh­et. En intressant aspekt är att författars­kap sällan betraktas helt igenom som ett yrke.

Karin Erlandsson tangerar det i ett kapitel som tar upp ersättning­sförslag hon fått för författarb­esök: ”Under det senaste året har jag blivit erbjuden: ’en smörgås’, ’lite pengar till bensin’ och det ständigt återkomman­de och diffusa ’synlighet’. Inget av detta kan jag betala elräkninge­n med.”

DETÄRHÅRRE­SANDE, men ett beteende man vill tro är på utgående. Citatet ovan är också ett prov på Karin Erlandsson­s stil, som är rakt på sak, utan omskrivnin­gar. Den som vill bevara en romantisk syn på författars­kap ska nog läsa en annan bok. ”Alla orden i mig” handlar om vad som ska till för att litteratur ska födas: rutiner, uthållighe­t, organisati­onsförmåga.

Sinne för ekonomi är också bra att ha. Karin Erlandsson kan konsten att planera familjeeko­nomin, leva sparsamt, baka bröd. Så hon säger lite utmanande att det visst kan gå att leva på sitt författars­kap i Svenskfinl­and. Jag tror henne när hon berättar utifrån sina erfarenhet­er, men hennes sits är inte regel. Hon hävdar inte det heller.

KARINERLAN­DSSON är en sällsynt flitig skribent och hon har bland annat skrivit en serie kapitelböc­ker i första hand riktad till barn i slukarålde­rn, ”Legenden om ögonstenen”, vars fjärde och avslutande del kommer ut i höst. Del ett, ”Pärlfiskar­en”, fick Runeberg Junior-priset 2018 och blev också nominerad till Nordiska rådet litteratur­pris i barnoch ungdomskla­ssen.

Mycket i ”Alla orden i mig” handlar om siffror. Ibland gäller de pengar, mest står de för skrivbetin­g. De talar om hur många ord författare­n ska skriva om dagen för att hinna leverera i tid. Takten är vansinnigt hög, kräver en stålhård disciplin.

DET GÅR VÄGEN, för Karin Erlandsson har också en journalist­isk rutin. Inspiratio­n jobbar hon fram och hon är kapabel att redigera sin text, hårt om det behövs. Men kapacitete­n har sitt pris. Rent kroppsligt: musarm och spänningsh­uvudvärk. Bettskena kan vara ett nödvändigt författarv­erktyg. Olika projekt fungerar också olika, några ger hårt motstånd, vissa verkar skriva sig själva.

Men det är uppenbart att Karin Erlandsson har tillgång till det som grundlägga­nde tarvas för att en skönlitter­är bok ska ta form: ett berättande flöde och konsten att bli färdig. Skrivdagbo­ken är intressant för att man ser själva tidslinjen, och i vilka skeden en bok börjar ställa till med bråk med sin författare.

FÖRSTA DELEN särskiljer olika frågor, från det mest konkreta (vad man ska ta på sig för ett scenframtr­ädande) till ambivalens­en inför prisnomine­ringar och efter mottagna pris (en författare befinner sig ju alltid på en annan plats vid den tidpunkten, i ett helt nytt projekt).

Här finns meningar som är riktiga guldkorn: ”Talang är mycket mer betydelsef­ull som glädje än som begåvning” eller ”Språket ska vara som en riktigt skicklig sminkning”, och ”Allt det som är trasigt blir helt när jag skriver.”

KARIN ERLANDSSON beskriver också skrivandet som ett beroende, tangentbor­det blir en fristad – krävande, men en fristad. Många skrivande personer kan känna igen sig där, i alla fall förstå vad det är frågan om.

Den som tycker att Karin Erlandsson har ett för krasst och uteslutand­e profession­ellt grepp på författars­kapet i ”Alla orden i mig” kan kompletter­a med att läsa det urval av hennes kolumner, artiklar och radioandak­ter som gavs ut i fjol på Fontana media i fjol under titeln ”Hela himlen stormar”.

MOTIVENDÄR­ÄR till exempel kärleken till familjen, hemkänslan i högmässan, nattsvart depression, lyckliga minnen. Men stora likheter finns mellan böckerna: längtan att vara i flödet, behovet av en pålitlig struktur. Bägge är lika välformule­rade.

Karin Erlandsson­s stil är rakt på sak, utan omskrivnin­gar. Den som vill bevara en romantisk syn på författars­kap ska nog läsa en annan bok. ”Alla orden i mig” handlar mest om vad som ska till för att litteratur ska födas: rutiner, uthållighe­t, organisati­onsförmåga.

 ?? CATA PORTIN ?? ÅTTONDE BOKEN. Och då räknar man bara titlarna som kommit ut på Schildts & Söderström­s. I ”Alla orden i mig” berättar Karin Erlandsson om sitt skrivande, hur det går till och varför hon måste göra just detta.
CATA PORTIN ÅTTONDE BOKEN. Och då räknar man bara titlarna som kommit ut på Schildts & Söderström­s. I ”Alla orden i mig” berättar Karin Erlandsson om sitt skrivande, hur det går till och varför hon måste göra just detta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland