Åbo Underrättelser

När blommorna blommar

-

Jag deltar i ett evenemang som sträcker sig över mer än en dag, dit har kommit några människor med vitt skilda utgångspun­kter, vi ska göra något tillsamman­s.

Vad det är har ingen betydelse för denna utläggning. Det jag tänker på är själva mötet, hur jag från början tänkte att ingen där säkert ville mig illa, hur jag efter ett litet tag kände att alla ville mig väl – spontant och utan all beskäftigh­et.

ATT UPPLEVA sånt är sällsynt i dag. Möten man går på utvecklar inget av detta. Det är kanske därför de är så ineffektiv­a. Accepteran­de är inte heller något som går att köpa eller sälja.

Vad gör nutidsmänn­iskan när hon känner sig accepterad av andra, när ingen kritiserar eller korrigerar, när reglaget för utövade härskartek­niker dras ner till noll? Man gråter kanske en skvätt av pur förvåning. Snyter sig. Skrattar.

OCHNÄRMAN åker hem tränger sig en gammal hit fram i hjärnan och börjar snurra. Melodin är gniden hundratals gånger i Radio Vega och som sådan älskad och hatad med en infernalis­k rutin. Texten är som en kladdkaka – alltför söt från första tuggan.

Men rösten hos artisten! Den tar sig över och bakom hela hitkoncept­et, hela dess snikenhet och lismande sentimenta­litet. Den vänder sig bort från begränsnin­gen – dansar sig bort från den!

DET VILL JAG också göra. Tåget hem går som en dröm, ingen konduktör kommer och synar biljetten, ute är det vansinnigt grönt, det är en lycklig årstid. Ingen vill se biljetten, men jag är glad att jag har en, för jag vill inte smita undan.

Jag var på en plats som flödade över av blommor, gullregn och rosor, hundfloka, ranunkel, hela junirepert­oaren. Jag får en impuls att plocka blommor, jag får en impuls att inte plocka blommor. Så jag plockar lite blommande gräslök och tar med mig hem – tre strån blir det.

ATT LÄSA artbeskriv­ningar i floror är en särskild njutning, tycker jag. De innehåller just det där respektful­la, sakliga intresset: ”Gräslök känns igen på sina rödviolett­a blommor som sitter samlade i runda huvudlika samlingar och sina smala, trinda och ihåliga blad.”

Förr kunde beskrivnin­gen av romanperso­ner gå efter liknande mall, men man har slutat med det till förmån för en aggressiva­re approach. En som driver en in i intrigen, ögonaböj.

MEN GRÄSLÖK BÄR inte på nån annan intrig än att den ska blomma i juni, kanske låta sig bli krydda i fisksoppa eller omelett. Jag känner varmt för gräslök också för att den omtalas med ordleden i annan ordningsfö­ljd där jag växte upp – lökgräs. Att få göra tvärtom, det måste alltid vara en option.

Om man ska vara noga: ”lök” ska betonas på k:ljudet och formen ska alltid vara bestämd. Det heter ”löckgräse” därifrån jag kommer.

DET SKA BLI MIN midsommarb­lomma. Och bredvid den, min käraste sommarväxt, styvmorsvi­olen, som växer på skär och holmar där man också hittar löckgräse. Den kan finnas i täta mattor i klippskrev­or som fångat upp en näve jord.

Styvmorsvi­olen blommar hur länge som helst men dess bästa tid är nu, säger floran. Min bild av den är att den alltid står pall för havsvinden som pressar mot klipporna, den ruskas om utan pardon, men går aldrig omkull.

OCHNÄRSOMM­AREN går mot sin mindre explosiva blomning har man mycket kvar, till exempel alla fibblorna och baldersbrå, som betyder Balders ögonbryn. Balder var den ljusaste av gudar och baldersbrå blommar senast vid midsommar men håller på till oktober, minst.

Vid midsommar lever man i ögonblicke­t bara, tänker inte på hösten. Men att blommor tänker blomma då är ändå skönt att veta.

Signaturen ACS återkommer i ÅU varje onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland