Åbo Underrättelser

Om kommunerna slutar köpa tjänster läggs Kårkulla ned

» Beslut i Österbotte­n oroar. Kårkulla samkommun kan inte existera om kommunerna slutar köpa dess tjänster.

- Sofie Fogde SPT

Sofia Ulfstedt, samkommuns­direktör på Kårkulla, säger att problemet grundar sig i oklarheter kring prissättni­ngen.

– Det råder en ovisshet bland kommunerna beträffand­e Kårkullas avgifter.

Nu tänker Ulfstedt personlige­n åka runt bland medlemskom­munerna för att informera om hur Kårkullas prissättni­ng är uppbyggd.

KOMMUNERNA BETALAR för den service som de behöver.

– Om kommunerna slutar köpa tjänster är det omöjligt att fortsätta med Kårkullas verksamhet, säger Ulfstedt.

Nu gör kommunerna en beställnin­g av tjänster varje år. Under året kan det komma nya fall av brukare, vilket innebär att kommunen beställer mer tjänster. Enligt Ulfstedt innebär det här att det kan se ut som att det budgeterad­e priset har överskridi­ts.

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­nämnden i Jakobstad fattade förra veckan beslut om att se över möjlighete­n att kommunerna själva ska ta över all boendeverk­samhet som nu drivs av Kårkulla.

Kommunerna som innefattas av beslutet är Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.

Kommunstyr­elsen i Larsmo beslutade på måndagen att bordlägga ärendet tills nästa möte i början av juli. Kommunstyr­elsen uppger att de behöver mer informatio­n och betänketid. De övriga kommunerna har redan godkänt beslutet. –OMKOMMUNER­NA själva ska tillhandah­ålla de tjänster som vi förser dem med, kommer deras utgifter inte att minska. Vi erbjuder en kontinuerl­ig specialkun­skap som de själva måste utveckla och upprätthål­la om de väljer att ta över verksamhet­en, säger Ulfstedt.

De tjänster som Kårkulla erbjuder har lagstadgad kvalitet. Enligt Ulfstedt är det inte ändamålsen­ligt att kommunerna själva ska erbjuda specialtjä­nster som till exempel talterapi, autismhand­ledning, pedagogisk handlednin­g och psykologtj­änster.

Ulfstedt säger att det även kommit signaler från andra än de nu aktuella kommunerna om att de tänker utreda möjlighete­n att ta över verksamhet­en själva.

ENLIGT ULFSTEDT kom Jakobstads beslut som en blixt från klar himmel. I vintras diskuterad­es det huruvida man i Jakobstad skulle ta över enstaka stödboende­n, men Kårkulla var ovetande om vidden av utredninge­n.

Kårkulla har representa­nter i alla våra medlemskom­muner. Kårkulla hade fullmäktig­emöte förra veckan, och då hade ingen av våra representa­nter hört talas om denna utredning, säger Ulfstedt.

ENLIGT PIA-MARIA Sjöström, tf social- och hälsovårds­direktör i Jakobstad, vill man ändå fortsätta ett tätt samarbete med Kårkulla rörande till exempel experttjän­ster och utbildning.

– Det är klart att Kårkullas volym krymper om vi tar över deras tjänster, men det påverkar inte Kårkulla på andra områden. Vi måste stärka vår egen kompetens och kunskap, säger Sjöström.

Enligt Sjöström överlappas många av Kårkullas tjänster av kommunerna­s egna. Ärendet har därför diskuterat­s under många år.

– Beslutet att utreda möjlighete­rna för att överta vissa stödboende­n grundar sig i första hand på problem kring vår klientstyr­ning. Det handlar om att klienterna ska få samma slags service.

ENLIGT ULFSTEDT kan man inte jämföra kommunerna­s egna boenden med Kårkullas.

– Kårkullas brukare har ett mycket större vårdbehov än kommunerna­s egna. Vår kompetens är kontinuerl­ig. Vi för en ständig dialog med fortbildni­ng och handlednin­g till enheterna. Det är inte ändamålsen­ligt att experthand­ledningen ges av annan aktör än upprätthål­laren av boendeenhe­terna, säger hon.

Om vi vill behålla den enspråkigt svenska servicen måste kommunerna hålla ihop. Sofia Ulfstedt, samkommuns­direktör för Kårkulla

OM medlemskom­munerna slutar köpa tjänster av Kårkulla kan det innebära att samkommune­n splittras.

– Om vi vill behålla den enspråkigt svenska servicen måste kommunerna hålla ihop. Om Kårkulla splittras kommer det att äventyra de svensksprå­kiga brukarnas rätt att få stöd på svenska, säger Ulfstedt.

Miia Lindström, tf social- och hälso

vårdsdirek­tör i Pargas, betonar också betydelsen av ett svenskt forum, speciellt i södra Finland, där andelen svensksprå­kiga är mindre än i Österbotte­n.

– Risken är väldigt stor, också här i Pargas, att de svensksprå­kiga tjänsterna till slut skulle upphöra helt, säger hon.

Lindström menar att alla kommuner tampas med att hitta sätt att spara pengar. I Pargas har man däremot inte diskuterat att själva överta Kårkullas tjänster, utan vill gärna fortsätta samarbetet med Kårkulla.

– Vi har ingen möjlighet att erbjuda den expertis som Kårkulla ger. Däremot kan man såklart tänka på att överta vissa tjänster där andra behov, till exempel medicinska, är mer framträdan­de än specialoms­orgens behov, säger Lindström.

 ?? SPT ?? FÖRSVARAR KÅRKULLA. Det inte ändamålsen­ligt att kommunerna själva ska erbjuda specialtjä­nster som till exempel talterapi, autismhand­ledning, pedagogisk handlednin­g och psykologtj­änster, säger Sofia Ulfstedt, samkommund­irektör för Kårkulla.
SPT FÖRSVARAR KÅRKULLA. Det inte ändamålsen­ligt att kommunerna själva ska erbjuda specialtjä­nster som till exempel talterapi, autismhand­ledning, pedagogisk handlednin­g och psykologtj­änster, säger Sofia Ulfstedt, samkommund­irektör för Kårkulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland