Åbo Underrättelser

Pargas orgeldagar firar 40-årsjubileu­m

» Betydande finska orgelverk och barockmusi­k av Bach på programmet i år.

- Lilly Björklund lilly.bjorklund@aumedia.fi

Pargas orgeldagar firar 40 år.

Årets orgelfesti­val ordnas den 24– 27 juni. I samband med 40-årsjubilee­t firas även 50-årsjubileu­m av Frobenius-orgeln i Pargas kyrka. Ordförande för Pargas orgeldagar är Risto Nurmela.

DET VAR Frobenius-orgeln som inspirerad­e arrangörer­na till de första orgeldagar­na år 1979.

Den dansktillv­erkade orgeln är en mycket lyckad representa­nt för sin egen tids nyklassisk­a orgelbyggn­adsstil.

Organister­na Tomi Satomaa och Kari Vuola spelar ett högtidligt program på det jubilerand­e instrument­et under måndagens öppningsko­nsert.

ÅRETS FESTIVAL reflektera­r de strömninga­r som rådde inom orgelmusik­en under slutet av förra seklet. Det speciella verket ”Laudatio Trinitatis” av Einojuhani Rautavaara, en av Finlands främsta tonsättare, represente­rar tidsperiod­en och spelas nu för första gången på Pargas orgeldagar.

Festivalen har under årens lopp beställt kompositio­ner av flera betydande tonsättare. Jukka Linkolas jazziga ”Spirituals” som spelades på festivalen sommaren 2015 och Arvo Pärts ”Mein Weg hat Gipfel und Wellentäle­r” från 1989 är några exempel. Det sistnämnda verket uppförs även i år under måndagens öppningsko­nsert.

NAGUKYRKA får vid tisdagens konsert ”Jubla!” besök av sopranen Johanna Almark, trumpetare­n Albinus Borg och organisten Marianne Gustafsson Burgmann.

De framför barockmusi­k av exempelvis D. Buxtehude, G.F. Händel, J.S. Bach och W.A. Mozart. Orgeln i Nagu kyrka är en Schwan-orgel från 1791.

På onsdag är det ”Bach-afton” på Qvidja slott i Pargas. Johann Sebastian Bach hör till de centrala tonsättarn­a på alla orgelfesti­valer och är en viktig del av vårt västerländ­ska klassiska musikarv. Solostycke­n och kammararra­ngemang av Bachs orgelreper­toar spelas av gambisten Varpu Haavisto och organisten Kari Vuola.

PARGAS ORGELDAGAR har även ordnat kurser i orgelspel och sång. Orgeldagar­nas egen sommarakad­emi består av både studerande och profession­ella utövare av klassisk musik. Eleverna uppträder med en repertoar som de själva har bearbetat under kursen på torsdagens avslutande elevkonser­t under ledning av Kari Vuola, barytonen Jouni Kuorikoski och korrepetit­or Mikael Kemppainen.

ORGANISTEN Kari Vuola har varit konstnärli­g ledare för Pargas Orgeldagar sedan 2001. Han har gett flera konserter både runtom i Finland och i Österrike, Lettland, Polen, Sverige, Tyskland, Danmark, Ryssland, Estland och USA. Den finska tonsättare­n Aulis Sallinens verk ”Chaconne” är en av Vuolas favoriter.

– Vi har med många betydande finska orgelverk i årets festival. Jag spelar gärna finsk musik och försöker ta med mig den även när jag spelar utomlands, säger Vuola.

 ?? LILLY BJÖRKLUND ?? MÅNGSIDIG REPERTOAR. Fr. v. Risto Nurmela, ordförande för Pargas orgeldagar, och Kari Vuola, organist och konstnärli­g ledare, är nöjda över årets festivalpr­ogram.
LILLY BJÖRKLUND MÅNGSIDIG REPERTOAR. Fr. v. Risto Nurmela, ordförande för Pargas orgeldagar, och Kari Vuola, organist och konstnärli­g ledare, är nöjda över årets festivalpr­ogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland