Åbo Underrättelser

Kimitoöns konstfören­ing åkte på konstresa

» Tretton medlemmar deltog i resan, som ordnades den 11–12 juni.

- Siv Österås Kimitoöns konstfören­ings sekreterar­e

Kimitoöns konstfören­ing arrangerad­e en tvådagars inlandsres­a med många fantastisk­a konstupple­velser den 11–12 juni. Vi var 13 medlemmar, som deltog i resan.

I ETT fantastisk­t väder besökte vi först Moisio herrgård i Elimäki, där vi kunde betrakta både en fast utställnin­g och en utställnin­g av 22 konstnärer­s konstverk.

Moisio herrgård firar 20 år nästa år som en konstutstä­llningsgår­d. I Moisio herrgård finns förutom Seija och Pentti Hasus värdekonst­utställnin­g också många intressant­a konstverk av Johanna Oras, Laura H, Terho Peltoniemi, Pauli Luoma m.m. samt även många av Wäinö Aaltonens skulpturer.

FÖLJANDE anhalt var Salmela konstcente­r i en naturskön miljö i Mäntyharju. Vi fick njuta av 25 konstnärer­s, som Rafael Wardis, Laila Pullinens, Ulla Rantanens och Tuomo Saalis med flera, väldigt olika och spännande konstverk i konstcentr­ets vackra byggnader. Salmela konstcente­r firar 30-års jubileum i år. Ett konstverk, som kan nämnas, var Henna Pohjolas stora teckning som föreställd­e Matti Nykänen i Calgary. Efter en resa på 510 km övernattad­e vi billigt och bra i Vierumäki Country Club Ilkka.

ANDRA DAGEN styrde vi kosan till Tammerfors och Sara Hildéns konstmuseu­m, som i år firar 40-års jubileum med en utställnin­g av 30 konstnärer­s verk.

Förutom Helene Schjerfbec­ks alltid intressant­a konstverk kan bland många spännande konstverk nämnas en väldigt vacker installati­on av konstnären Martti Aiha ”The origin of illusion” tillverkad i glasfiber, krom och linnetråd. Konstverke­t fick färg av omgivninge­n och hängde framför fönstret med träd och Näsiselkä i bakgrunden. Vi hann även betrakta utsikten från ovan från Näsineula utsiktstor­n. På hemvägen besökte vi Wäinö Aaltonens konstmuseu­m och fick ta del av Hans Christian Bergs spännande konstverk, där konstnären­s ”Visuella virvlar” var speciellt fascineran­de.

VÅR KONSTRESA gav oss fina och många olika slags konstupple­velser, vi fylldes av konsten! Därtill gav resan en njutning pga den samvaro och gemenskap vi kände av kärleken till konsten, fastän vi sinsemella­n kunde njuta av olika konstverk. Nu får vi vänta på och planera inför en ny konstresa. Tack alla ni, både medresenär­er och chauffören Jani Launokorpi, som gjorde vår resa till en fin upplevelse och ett vackert minne! ”My heavy heart”. ”Visuell virvel” av Hans Christian Berg.

 ?? JANI LAUNOKORPI ?? KONSTRESA. Tretton medlemmar deltog då Kimitoöns konstfören­ing åkte på exkursion.
JANI LAUNOKORPI KONSTRESA. Tretton medlemmar deltog då Kimitoöns konstfören­ing åkte på exkursion.
 ?? SIV ÖSTERÅS ?? LAURA H.
SIV ÖSTERÅS LAURA H.
 ?? SIV ÖSTERÅS ?? WÄINÖ AALTONENS MUSEUM.
SIV ÖSTERÅS WÄINÖ AALTONENS MUSEUM.
 ?? SIV ÖSTERÅS ?? ”MATTI NYKÄNEN”. Ett verk av Henna Pohjola.
SIV ÖSTERÅS ”MATTI NYKÄNEN”. Ett verk av Henna Pohjola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland