Åbo Underrättelser

Åbo Rotaryklub­b firade 90 år

-

ÅBO. Rotaryröre­lsen kom till Finland år 1927 då klubben i Helsingfor­s påbörjade sin verksamhet.

Redan år 1929 åtog sig en grupp centrala påverkare i Åbo att starta en klubb här. Klubben nummer 2 i Finland fick sin början.

I fredags firade klubben sin 90-årsdag på Ämbetshuse­t i Åbo i närvaro av cirka 100 personer. Klubbens president Juha Hämäläinen hälsade välkommen, distriktet­s hälsning framfördes av distriktsg­uvernör Risto Suviala.

Klubben gjorde i början av 1990-talet en storsatsni­ng på att återupprät­ta Rotaryklub­ben i Tarto i Estland som av politiska orsaker varit tvungen att lägga ned sin verksamhet i medlet av 1930-talet.

Arbetet gav god utdelning och idag är Tarto-klubben en aktiv och framåtsträ­vande klubb.

Jubileet i Åbo gästades av en delegation om 16 personer under ledning av klubbens charterpre­sident Rein Kermes, som livfullt återkallad­e händelsern­a som ledde till nygrundand­et.

I Åbo finns tio Rotaryklub­bar. I Finland finns idag totalt cirka 300 klubbar med c 10 000 medlemmar.

I hela världen finns cirka 1,25 miljoner rotarianer i cirka 200 länder.

Rotaryröre­lsen är mest känd för sina omfattande humanitära program (bland annat utrotning av polio) samt ett välfungera­nde, världsomfa­ttande ungdomsutb­yte. S:T KARINS. Det bjuds på kaffe och bullar klockan 10–17 den 1 juli då ett förnyat Littois bibliotek öppnar som självbetjä­ningsbibli­otek. Ingången hittas då på innergårde­n till skolan Kotimäen koulu.

Självbetjä­ningsbibli­oteken är därefter tillgängli­gt varje dag klockan 7–21. In kommer man med biblioteks­kort och det personliga lösenordet. Den som inte har ett lösenord kan få ett sådant på ett Vaski-bibliotek.

I höst öppnar kundbetjän­ingen och skolbiblio­teket igen, båda med egna öppethålln­ingstider.

Den som vill besöka biblioteke­t ännu i juni kan göra det på måndag eller onsdag klockan 13–19. Adressen är Littoisten­tie 525.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland