Åbo Underrättelser

Musiken kommer urväggen

Hulta daghem har fått en nybyggnad som ska bidra till kreativt musikskapa­nde.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Eventuellt är den nya musikvägge­n vid Hulta daghem i Dalsbruk den första i Åboland, men åtminstone är den än så länge den enda på Kimitoön. Den fina väggen, eller rättare sagt byggnaden, invigdes under festliga former på tisdagen: det bjöds på sång, musikfanfa­r, tal, klippning av band och servering. Och givetvis fick alla barnen pröva på att skapa musik, eller åtminstone ljud.

Förutom Hultabarne­n var också förskoleel­ever från Dalsbruk på plats, samt musikanter ( Kaj Kulla och Kauko Pietikäine­n) och de som varit med om att förverklig­a musikvägge­n.

INITIATIVE­T TILL musikvägge­n kommer från Jenni Engblom, som är lärare inom småbarnspe­dagogik vid daghemmet. Idén startade i och med daghemmets deltagande i projektet Creakids, som går ut på att utveckla lärmiljöer.

– Vi sysslar mycket med utomhusped­agogik och med musik här i Hulta. Jag började fundera på hur man kunde kombinera dessa två och kom då på idén att flytta ut musiken, säger Engblom, som själv är en stor vän av musik.

Idén fick genast ett positivt mottagande av dåvarande pedagogisk­a ledaren Susanne Fagerlund och resten av personalen. Engblom tycker att musikvägge­n passar bra in här, eftersom man tillsamman­s med barnen har pratat mycket om återvinnin­g.

Förverklig­andet av musikvägge­n har Ekocenter i Dalsbruk stått för.

– Vi fick i juni en förfrågan om att förverklig­a väggen. Man ville ha färg, former, kreativite­t och hållbarhet och materialen fick inte kosta just någonting alls, berättar Markku Aalto från Ekocenter, som fått hjälp i arbetet av Juha Erkkilä och Maik Petters.

Till Aaltos räddning donerades ett trumset, så att ljuden kunde skapas av annat än kastrulloc­k. Men fantasin har minsann tillåtits flöda utöver det– musikvägge­n är så mycket mer än trummor och lock, och en hel del återanvänd­a prylar från Ekocenter har här fått nytt liv.

– Musikvägge­n blev finare än jag kunde tänka mig! Den är ett konstverk, säger en nöjd Engblom.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? MUSIK I MÅNGA FORMER. Musikvägge­n i Hulta Daghem lockar till att pröva på musik.
EMILIA ÖRNMARK MUSIK I MÅNGA FORMER. Musikvägge­n i Hulta Daghem lockar till att pröva på musik.
 ??  ?? INVIGNINGS­TAL. Idékläckar­e Jenni Engblom och Desiré Roman (bägge lärare inom småbarnspe­dagogik vid Hulta daghem) berättar om bakgrunden till musikvägge­n och tackar alla involverad­e.
INVIGNINGS­TAL. Idékläckar­e Jenni Engblom och Desiré Roman (bägge lärare inom småbarnspe­dagogik vid Hulta daghem) berättar om bakgrunden till musikvägge­n och tackar alla involverad­e.
 ??  ?? OFFICIELL INVIGNING. Bandet klipps av Michelle Johansson, assisterad av Markku Aalto och Mai Hellström.
OFFICIELL INVIGNING. Bandet klipps av Michelle Johansson, assisterad av Markku Aalto och Mai Hellström.
 ??  ?? UNGA MUSIKANTER. My Nyman och Maja Malm testar lite försiktigt trumman. Men roligt tyckte de att det var.
UNGA MUSIKANTER. My Nyman och Maja Malm testar lite försiktigt trumman. Men roligt tyckte de att det var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland