Åbo Underrättelser

Svensksprå­kiga barn får strax Kalle Anka

» Svenska folkskolan­s vänner deltar i Operation Anka.

-

Kampanjen ”Hela Åbo läser” sammanfall­er med en helt annan kampanj på riksnivå: det är nämligen så att alla svensksprå­kiga barn som fyller tio får en månad Kalle Anka i gåva. Syftet är att uppmuntra barn till läsning och understryk­a vikten av läsning i familjerna­s vardag.

– Det är viktigt att attitydern­a till läsning i hemmet bidrar till att läskunnigh­eten utvecklas och upprätthål­ls, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.

DET HELA HANDLAR om Finlands Näringsliv EK:s kampanj Operation Anka. Kalle Anka-tidningarn­a ges i gåva från och med början av oktober 2019.

Tidningen Kalle Anka är känd för sitt tankeväcka­nde språkbruk och har redan i många år väckt läslust bland barn. Att det just är tioåringar som är mottagare beror på att de är i en avgörande ålder.

NÄSTAN ALLA tredjeklas­sare läser redan flytande, och från den punkten framåt spelar det roll hur aktivt man erbjuder barnet läsning och om attitydern­a hemma uppmuntrar till läsning.

– Föräldrarn­a är läsande exempel och deras attityder till läsandet kan vara avgörande. Vi hoppas att föräldrar och barn läser Kalle Anka tillsamman­s och upplever läsglädje, säger Johan Aura.

OPERATION KALLE ANKA är en av flera satsningar på läsning och läskunnigh­et som SFV stöder eller genomför i höst.

– SFV är med i Operation Anka eftersom vi i vet att en god och mångsidig läskunnigh­et är av central betydelse för allt lärande, säger Johan Aura.

Den första Kalle Anka-tidningen landar i postlådan kring den 3 oktober. Totalt fyra nummer av Kalle Ankatidnin­gen sänds ut under oktober månad.

DEN FINSKSPRÅK­IGA fasen av kampanjen, Operaatio Ankka, skedde i januari 2019 och då fick alla 10-åriga finskspråk­iga barn fick en månads Aku Ankka-tidningar i gåva.

De första tidningarn­a borde dyka upp redan denna vecka, meddelar Svenska folkskolan­s vänner SFV.

 ?? FLICKR ?? GÅVA.
FLICKR GÅVA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland