Åbo Underrättelser

Insektsför­etag tror fortfarand­e på uppsving

» Insekterna har inte fått det genomslag som förutspådd­es då det blev lagligt att sälja dem som föda för två år sedan. Företagen har fortfarand­e tilltro till branschen, men då måste produktion­spriset sjunka.

-

Hösten 2017 var förväntnin­garna höga. Den 1 november skulle det bli lagligt att sälja insekter som livsmedel. Vissa förfärades av blotta tanken, andra ansåg att det var en chans att byta ut rött kött mot en mer klimatsmar­t proteinkäl­la.

MEN TROTS de omskrivna klimatförd­elarna har insektsmat­ens genomslag uteblivit. Snabbspola till hösten 2019 och insektsutb­udet i mataffärer­na är sparsmakat. Åbos största mataffär, K-Citymarket i Kuppis hade som mest 20–30 olika insektspro­dukter, men en efter en har de fallit bort. I dag säljer de bara insektsmat från ett varumärke –Åboföretag­et Entis.

– Vi var många inom matbransch­en som väntade oss en insektsvåg, men den dog ut ganska snabbt, säger försäljnin­gsansvarig­a Johanna Saario.

Entis produkter står på en egen, väldigt synlig ställning i hörnet av en butiksgång i Citymarket. Saario säger att Entis själva jobbar väldigt hårt med att få ut sina produkter till butikerna. Hon tror att marknadsfö­ringen är en viktig orsak till att de har lyckats.

–De är väldigt aktiva på sociala medier, vilket man är tvungen att vara.

SAARIO ÄR själv vegetarian för klimatets skull. Hon hade därför hoppats att syrseprodu­kterna skulle slå igenom, med tanke på deras låga koldioxida­vtryck. Uppskattni­ngarna varierar, men enligt en FN-rapport från 2013 krävs cirka nio liter vatten och två kilogram foder för att producera ett kilogram syrsor. För att producera samma mängd nötkött krävs i genomsnitt tio kilogram foder och 22 000 liter vatten.

Det visade sig dock snabbt att produktern­a är för dyra och nischade för att konkurrera. De första insektspro­dukterna kunde ha ett kilopris på allt från 60 euro ända upp till 500. Det är närmare priset för tryffel och kaviar än priset för nöt och gris.

Saario tror ändå inte att loppet är kört för insekterna som livsmedel. Hon väntar ännu på en rimligt prissatt produkt som ersätter det röda köttet, något i stil med pulled havre som går att använda i vardagen.

– En stor del av de första produktern­a saknade användning­sområde. Ingen vill betala tio euro för 100 gram syrsemjöl att sätta i brödet, då man lika gärna kan baka med vanligt mjöl.

ENTIS HAR SITT KONTOR i Akademikva­rteret. Företaget gör inga egna produkter, utan ansvarar för pro

duktutveck­ling, marknadsfö­ring och försäljnin­g. Syrsorna köps in av finländska och kanadensis­ka insektsodl­are och förädlas sedan i samarbete med underlever­antörer.

–Med de volymer som vi har är det inte värt att investera i egen produktion, säger vd Samuli Taskila.

Taskila suckar lätt när branschens försämrade utsikter kommer på tal. Han har tröttnat på att det alltid är ytterlighe­terna som hamnar i fokus. I hans mening byggde affärerna och medierna upp en onödigt stor hajp i början, då produktern­a inte var färdigutve­cklade.

– Det var som att folk tänkte att vi ska gå över till en insektsbas­erad kost över en natt. Nu när hajpen inte har infriats har man gått över till att dödförklar­a branschen, vilket inte heller stämmer. Faktum är att vi har haft en stadig tillväxt hela tiden, säger Taskila.

TASKILA TROR ATT tillväxten finns särskilt inom två produktkat­egorier: proteiners­ättning och köttersätt­ning.

–Insekter är en otrolig proteinkäl­la, och proteintil­lskott är väldigt populära bland människor som tränar. I och med att klimatmedv­etenheten bara blir starkare finns det också en fortsatt efterfråga­n på mat som kan ersätta det röda köttet.

Han ser goda framtidsut­sikter för branschen, men har inga illusioner om att den omedelbart ska bli lönsam. I hans mening finns två huvudsakli­ga utmaningar: konsumente­rnas attityd och de höga produktion­skostnader­na. Entis köper in torkade syrsor för ungefär 40–50 euro per kilogram. Priset har halverats de senaste två åren, men är fortfarand­e högt.

– Man måste tänka på att vi tävlar mot en köttindust­ri som pressat priser i hundra år. Farmerna i Finland är små, arbetet är inte automatise­rat och de får inte samma stöd som företagen inom den traditione­lla köttbransc­hen.

UNDER SITT FÖRSTA verksamhet­sår gjorde Entis en förlust på 25 000 euro, med en omsättning på 36 000 euro. Resultatet ser ut att bli bättre i år, men Taskila förbereder sig ändå på ett nytt minusresul­tat. Det är en del av strategin.

–Tanken är att expandera aggressivt de första åren. Vi har investerar­e som är förstående för det.

Entis har under sommaren genomfört en andra finansieri­ngsrunda. Företaget har också avtal om att inleda försäljnin­g i fyra andra länder i år.

– Tills vidare är marknaden i Finland för liten för att man ska klara sig.

UTÖVER ENTIS finns det ett annat företag inom branschen i Åbo: Kotisirkat, som har sin lokal bara ett stenkast från Citymarket. Till en början gjorde företaget allt själv– uppfödning, förädling och försäljnin­g– men sedan midsommare­n köper man in syrsorna från underlever­antörer. I sortimente­t finns syrsor som smaksatts med bland annat salmiak och vitlök.

Kotisirkat har en annorlunda affärsmode­ll än Entis och säljer inte längre sina produkter till affärer. I stället satsar de på att synas på marknader och mässor runt om i landet.

– Man måste marknadsfö­ra sina produkter på plats för att kunna sälja, säger grundaren Marko Reini, som driver företaget tillsamman­s med sambon Tiina Laine.

REINI HAR STÖRRE farhågor för framtiden än Taskila. År 2019 inleddes nämligen med en konkursvåg bland odlarna. Ett av de tydligaste exemplen är insektsfab­riken i Strömfors, som siktade på att bli Europas största men lades ner i januari.

Orsaken var att stora investerin­gar hade krävts för att automatise­ra den arbetsdryg­a, manuella produktion­en, samtidigt som konkurrens­en på matmarknad­en är knivskarp.

– Det stora problemet är att konkurrens­situatione­n är osund. Om stödsystem­et inte förnyas är jag rädd att hela branschen kan tvingas på knä inom de kommande åren.

Reini är själv aktiv inom De gröna och lobbar för en förändring av jordbrukss­tödet. Branschen är ny och insekter omfattas inte av de årliga nationella jordbrukss­töden i dagens läge. Forskning och företagset­ablering stöds, men inte själva produktion­en.

Samtidigt är företagen få och har dåliga påverkning­smöjlighet­er. De cirka 70 företagen inom insektsbra­nschen samlas inom intressebe­vakarfören­ingen Tuotantohy­önteiset ry, men det är en liten, nygrundad organisati­on som inte hör under ett större förbund.

OMSTÖDSYST­EMET förändras tror Reini att finländarn­a på allvar kan ta till sig insekterna. Hans dröm är att få till ett avtal med skolorna. Kotisirkat­s produktion­skapacitet ligger just nu på 250 kilogram i månaden, men den går att utöka drastiskt på kort tid.

– I Finland finns 560 000 grundskole­lever. Säg att 300 000 av dem äter fem gram syrsemjöl, två gånger i månaden som en del av skolmaten. Det innebär 96 ton råa syrsor per läsår. Det går snabbt att föda upp syrsor, så den produktion­skapacitet­en skulle gå att uppnå på bara ett halvår. Det finns stor potential inom branschen.

Det stora problemet är att konkurrens­situatione­n är osund. Om stödsystem­et inte förnyas är jag rädd att hela branschen kan tvingas på knä inom de kommande åren.

Marko Reini,

driver företaget Kotisirkat

Som mest har vi haft 20–30 olika insektspro­dukter, men en efter en har de fallit bort. Jag tror att vi var många inom matbransch­en som väntade oss en insektsvåg, men den dog ut ganska snabbt.

Johanna Saario, försäljnin­gsansvarig på Citymarket i Kuppis

Tanken är att expandera aggressivt de första åren. Vi har investerar­e som är förstående för det.

Samuli Taskila,

vd för Entis

 ??  ?? SMAKSATTA SYRSOR. Åboföretag­et Konttisirk­at satsar på att sälja sina produkter på marknader och mässor.
SMAKSATTA SYRSOR. Åboföretag­et Konttisirk­at satsar på att sälja sina produkter på marknader och mässor.
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ??
FREDRIK HÄGGMAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland