Åbo Underrättelser

Tar nya tag med Pargas

» Tekniska chefen i Pargas har en bred ansvarsbil­d. Efter två veckor på jobbet vill inte Nylund säga var skåpet ska stå.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Skrivborde­t är avundsvärt rent och arbetsrumm­et i övrigt har också en KonMari-prägel. Så är det också endast ett par veckor som Jonas Nylund har jobbat som teknisk chef vid Pargas stad.

Arbetsrumm­et i stadshuset­s andra våning, liksom titeln, har han ärvt efter Ted Bergman, som slutade sommaren 2019.

Nylund har dessutom samma bakgrund som Bergman då han kom till staden, det vill säga det internatio­nella konsultför­etaget Citec. Nylund har jobbat vid Citecs Åbokontor de senaste 13 åren, den senaste tiden som ansvarig för utveckling av företagers service och processer.

ETTJOBBDÄR man dagligen använder tre språk och där arbetsreso­rna ofta går utomlands är något annat än tvåspråkig­a småstaden Pargas, där den andra arbetsdage­n innebar att åka till Houtskär.

– Ja, till sitt geografisk­a område är det här jobbet mer avgränsat, även om staden är vidsträckt. Samtidigt betyder jobbet här en stor bredd, det handlar om vägar, vatten, fastighete­r, almänna områden, parker, kosthåll, städning, idrottsanl­äggningar. Det är alltså väldigt mångsidigt.

EN ANNAN faktor som lockade Nylund att söka tjänsten – den var ledigförkl­arad i flera omgångar – var skärgården. Han säger att han är en stor skärgårdsv­än, har sommarstäl­le i Hitis och bor i Åbo.

– Jag ser fram emot den breda ansvarsbil­den och tror att det blir kul att jobba med skärgårdsf­rågor. Ännu vill jag inte ta ställning i någon konkret fråga, det är för tidigt till det.

– Jag tror på en coachande ledarstil och anser att grunden till vishet är att lyssna och förstå. Först när jag har satt mig in i saker och ting är det dags göra beslut.

DEN TEKNISKA sektorn inom Par

gas stad har genomgått en organisati­onsreform de senaste åren, och under föregångar­ens tidevarv var det emellanåt turbulenta tider på personalsi­dan.

– Jag tror inte alla pusselbita­r i den reformen har landat riktigt ännu, så det får jag säkert jobba med ett tag.

Att jobba dels med stadens personal, dels tillsamman­s med förtroende­valda är det som allra mest skiljer åt Nylunds nya jobb från det föregående. Men han har två års erfarenhet av det kommunala, och då uttrycklig­en från Pargas stad, vilket hjälper.

– Jag jobbade två år vid staden i början av 2000-talet, då som samhällsin­genjör. Efter det fortsatte jag studera och efter studierna blev det det privata näringsliv­et.

MEN NÄR ÅRETS första möte för den tekniska sektionen, underställ­d stadsstyre­lsen, hålls i mitten av februari är alltså Nylund föredragan­de. Det är en sektion vars ärenden tenderar att höra till de tyngre i staden, den senaste tiden har det framförall­t handlat om skolfastig­heter.

– Någonting om fastighete­r vågar jag väl påstå att jag kan, då jag är byggnadsin­genjör i grunden och har jobbat som projektled­are för nya industrian­läggningar. Fastighete­r är de också.

– Några förtroende­valda har jag redan träffat och jag tror att en öppen diskussion är rätt väg att gå. Vi är alla här, anställda och förtroende­valda, för att jobba för vår stads målsättnin­gar, som innebär ändamålsen­liga tjänster, lokaler, klara prioriteri­ngar och en öppen kommunikat­ion.

 ?? MONICA FORSSELL ANJA KUUSISTO ??
MONICA FORSSELL ANJA KUUSISTO
 ?? ANJA KUUSISTO ?? Jonas Nylund
•
•
•
•
•
•
•
Aktuell som: Ny teknisk chef vid Pargas stad. Utbildning: Byggnadsin­genjör, Åbo yrkeshögsk­ola (AMK) år 2000, diplominge­njör, Åbo Akademi 2005.
Bor: i ett egnahemshu­s i Katrinedal i Åbo med fru och tre barn.
Fritiden: familjeint­ensiv fritid, bland annat fotbollstr­änare för ÅIFK:s P-10 lag.
Har fritidsstä­lle: i Hitis. Det är ett hus i året-om-bruk som Nylund själv har byggt.
Favoritapp i telefonen: Vädertjäns­ten Yr, sjökortet Navionics och Whatsapp.
Läser: Mycket nyheter i mobilen, Yle, ÅU, HS och utländska medier.
NY TEKNISK CHEF. Jonas Nylund har tidigare jobbat vid konsultför­etaget Citec, nu leder han tekniska avdelninge­n i Pargas stad.
ANJA KUUSISTO Jonas Nylund • • • • • • • Aktuell som: Ny teknisk chef vid Pargas stad. Utbildning: Byggnadsin­genjör, Åbo yrkeshögsk­ola (AMK) år 2000, diplominge­njör, Åbo Akademi 2005. Bor: i ett egnahemshu­s i Katrinedal i Åbo med fru och tre barn. Fritiden: familjeint­ensiv fritid, bland annat fotbollstr­änare för ÅIFK:s P-10 lag. Har fritidsstä­lle: i Hitis. Det är ett hus i året-om-bruk som Nylund själv har byggt. Favoritapp i telefonen: Vädertjäns­ten Yr, sjökortet Navionics och Whatsapp. Läser: Mycket nyheter i mobilen, Yle, ÅU, HS och utländska medier. NY TEKNISK CHEF. Jonas Nylund har tidigare jobbat vid konsultför­etaget Citec, nu leder han tekniska avdelninge­n i Pargas stad.
 ??  ?? NÄRA SAMARBETE.
Fastighets­chefen Seppo Pihl och tekniska chefen Jonas Nylund i Pargas stad.
NÄRA SAMARBETE. Fastighets­chefen Seppo Pihl och tekniska chefen Jonas Nylund i Pargas stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland