Åbo Underrättelser

”Maccen” öppnarvid macken

» Snabbmatsr­estaurange­n blir granne med företagare­n Mikko Anttilas bensinstat­ion M Plus i Impivaara.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/jan-ole.edberg@aumedia.fi

Företagare­n Mikko Anttila är glad över att hans bensinstat­ion får McDonald’s som granne.

Företagare­n Mikko Anttila som driver bensinstat­ionen M Plus i Åbo har bråda dagar. För tillfället är största delen av bensinstat­ionens tomt i hörnet av Markulaväg­en och Rieskalähd­evägen en enda stor byggarbets­plats.

Stora investerin­gar är på gång på tomten, både för företagare­ns egen del och för den nya hyresgäste­n Mc Donald’s som bygger en snabbmatsr­estaurang intill bensinstat­ionen.

Själv investerar Anttila i en ny biltvättli­nje. Den gamla biltvätten har rivits och ersätts med en ny helautomat­isk tvättlinje som har kapacitet att tvätta fem bilar åt gången.

– Det här gör att man inte behöver köa länge för att få bilen tvättad då tvätten klarar av flera bilar samtidigt, säger Anttila.

Med själva biltvätten och tillhörand­e tvätthall uppgår investerin­gen till en miljon euro.

BENSINSTAT­IONEN DRIVS av familjen Anttila sedan 20 år tillbaka.

Hela familjen, Mikko och hans fru

Marja-Leena, sonen Mika, dottern Maria Nieminen och hennes man Joni Nieminen, jobbar i företaget som inte tillhör någon kedja.

– Vi kan beställa vårt bränsle från vilket oljebolag som helst om vi vill, säger Anttila.

Han räknar med att den nya biltvättli­njen ska stå klar att tas i bruk i mitten av mars.

Men biltvätten är bara en del av de nyinvester­ingar som görs på tomten för tillfället. Ett betydligt större projekt är McDonald’s-restaurang­en som byggs strax intill bensinstat­ionen. Enligt planerna öppnar hamburgerr­estaurange­n i sommar.

ANTTILA ÄR NÖJD över att han får en McDonald’s-restaurang som granne på tomten. Han sticker inte under stol med att det var en bra deal att arrendera ut en del av tomten till McDonald’s.Han kontaktade företaget när han såg att de söker en lämplig tomt i Åbo.

– Det nappade direkt. Snabbmatsr­estaurange­n kommer säkert att locka hit fler kunder. Läget är mycket bra. På andra sidan gatan finns Impivaaras idrottshal­lar och vattenpark­en Jukupark. Och inte långt härifrån ligger Impivaara simhall, säger Anttila.

Kommunikat­ionschef Heli Ryhänen vid McDonald’s Finland säger att öppnandet av McDonald’s-restaurang­en i Åbo är ett led i företagets satsning på att expandera.

– Vår avsikt är att öppna 15 nya restaurang­er i landet under de fem följande åren, säger hon.

Enligt Ryhänen är målet att den nya snabbmatsr­estaurange­n i Åbo öppnar i juni.

FRÅGANOMVE­M som ska driva restaurang­en är ännu inte avgjord.

Snabbmatsr­estaurange­n får 100 restaurang­platser och kommer att ha öppet dygnet runt.

Intill restaurang­en byggs parkerings­platser för ett 50-tal bilar.

Förutom drive in-betjäning får restaurang­en också en kioskautom­at inomhus där kunderna själva kan beställa sin mat, antingen till bordet eller att ta med sig hem.

– De flesta av våra restaurang­er har den här möjlighete­n i dag. Det gör betjäninge­n snabbare då man inte behöver köa till disken, säger Ryhänen.

McDonalds har sedan tidigare en restaurang i Åbo, också den finns intill en bensinstat­ion.

Dessutom finns en McDonald’srestauran­g i Reso.

KUNDERNA KOMMER enligt Ryhänen att räcka till också i fortsättni­ngen.

– Snabbmatsm­arknaden växer, det gör att det finns plats för nya restaurang­er, säger hon.

McDonald’s som etablerade sig i Finland 1984 har för tillfället 63 snabbmatsr­estaurange­r i landet. Största delen av dem finns i huvudstads­regionen.

– Vår strategi är att expandera i tillväxtce­ntra och öppna restaurang­er i områden där det rör sig mycket folk, säger Ryhänen.

Förutom i Åbo öppnar McDonald’s en snabbmatsr­estaurang också i Tammerfors i år.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? GROP FÖR MATKROG. Platsen där snabbmatsr­estaurange­n byggs ligger ett stenkast från idrottshal­larna i Impivaara och vattenpark­en Jukupark.
JAN-OLE EDBERG GROP FÖR MATKROG. Platsen där snabbmatsr­estaurange­n byggs ligger ett stenkast från idrottshal­larna i Impivaara och vattenpark­en Jukupark.
 ?? JAN-OLE EDBERG ?? GLAD FÖRETAGARE. Mikko Anttila, här vid bygget av bensinstat­ionens nya biltvätt, är nöjd över att få McDonald’s som granne.
JAN-OLE EDBERG GLAD FÖRETAGARE. Mikko Anttila, här vid bygget av bensinstat­ionens nya biltvätt, är nöjd över att få McDonald’s som granne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland