Åbo Underrättelser

Utsläpp utredsav polis

» 35 000 kubikmeter avloppsvat­ten rann ut från Turun seudun puhdistamo­s pumpstatio­n.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Höstens massiva utsläpp av avloppsvat­ten i Reso å utreds som misstänkt miljöförst­öring.

Polisen har inlett en förundersö­kning av avloppsuts­läppet i Reso å den 4–8 november i fjol. Brottsrubr­iceringen är miljöförst­öring.

35 000 kubikmeter orenat avloppsvat­ten rann ut i ån från Turun Seudun Puhdistamo­s (TSP) pumpstatio­n på Chaffisgrä­nden på grund av ett mänskligt misstag i samband med ett saneringsa­rbete.

Totalt läckte det ut 300 kilo fosfor och 2 000 kilo kväve som spred sig i vattnen norr om Runsala och Långvattne­t.

NTM-CENTRALEN har i praktiken avslutat sina övervaknin­gsåtgärder av utsläppet. Man ska ännu göra en inspektion av TSP för att försäkra sig om att bolaget har vidtagit sådana åtgärder som försäkrar att något liknande inte händer igen, säger överinspek­tör Saila Porthén vid NTM-centralen.

– Det var det största utsläppet som har skett i vår region, men miljökonse­kvenserna blev inte så stora som vi befarade. Det regnade nästan en vecka direkt efter utsläppet och det gjorde att avloppsvat­tnet späddes ut.

Man har också undersökt utsläppets inverkan på fiskarna. Resultaten är fortfarand­e bristfälli­ga eftersom man inte lyckades fånga tillräckli­gt med fisk. En del mörtfiskar luktade ändå sämre än normalt och hade en konstig bismak.

NTM-centralens enhet för fiskerihus­hållning konstatera­r trots det att fiskarna duger till föda, men att det fortfarand­e behövs ytterligar­e provtagnin­gar innan man med säkerhet kan säga vilka effekter utsläppet fick på fiskbestån­det.

PORTHÉNS KOLLEGA, överinspek­tör Asko Syvänoja drar samma slutsatser – det regniga vädret lindrade konsekvens­erna för miljön.

– Det har varit en exceptione­ll vinter då det har regnat så mycket.

Trots att avloppsuts­läppet var stort gjorde avrinninge­n från åkrarna i kombinatio­n med de rikliga regnen att effekterna av utsläppet blev rätt så marginella.

Man upptäckte till exempel inga döda fiskar eller syredöda områden under ytan.

–De rikliga mängderna näringsämn­en som nu finns i vattnet kan ändå i sommar ge upphov till en kraftigare algblomnin­g än normalt, säger Syvänoja.

 ?? KIM LUND ?? UTREDS AV POLISEN. Ett massivt utsläpp av 35 000 kubikmeter orenat avloppsvat­ten skedde från Turun Seudun Puhdistamo­s pumpstatio­n på Chaffisgrä­nden i november. Nu utreder polisen fallet som misstänkt miljöförst­öring.
KIM LUND UTREDS AV POLISEN. Ett massivt utsläpp av 35 000 kubikmeter orenat avloppsvat­ten skedde från Turun Seudun Puhdistamo­s pumpstatio­n på Chaffisgrä­nden i november. Nu utreder polisen fallet som misstänkt miljöförst­öring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland