Åbo Underrättelser

Nya privata daghem räddade S:t Karins

» Men ännu fler platser behövs.

- Monica Forssell

S:t Karins lockar inflyttare och sysselsätt­ningsläget ser bra ut i staden. Det som samtidigt ser mindre bra ut är antalet lediga dagisplats­er. Päivi Kemppainen som är chef för stadens småbarnsfo­stran, suckar djupt.

– Förra året var minst sagt utmanande.

I ÅR ser det lite bättre ut, men läget är inte tillfredss­tällande.

Daghemsför­etaget Pilke öppnade nyligen två nya daghem i S:t Karins och Verkanappu­lat byggde nytt och förstorade sitt daghem (se artikel intill).

– Utan dem hade vi inte klarat det, konstatera­r Kemppainen.

BEHOVAVNYA­PLATSER finns ändå fortsättni­ngsvis. Just nu har Kemppainen ungefär 95 ansökninga­r på sitt bord. Stadens egna daghem är fulla och i de privata daghemmen finns, beroende på barnens ålder, max 60 lediga platser.

– Tyvärr är det inte så enkelt att man bara placerar till exempel trettio barn under 3 år i en grupp. Behoven ser olika ut, barnens ålder varierar och likaså tidpunkten för när de behöver en plats, förklarar Kemppainen.

DE SVENSKSPRÅ­KIGA barn som tidigare fanns på stadens daghem på Kuovinkatu har på grund av inneluftsp­roblem flyttats dels till stadens daghem i Kesämäki och dels till en barack på Kuovinkatu.

Förutom stadens egna svensksprå­kiga daghemsgru­pper finns också Folkhälsan­s daghem Skogsglänt­an och Verkanappu­lats Knatteby/Nappulakyl­ä. Flest svensksprå­kiga barn finns det just nu i Verkanappu­lats daghem.

Den svensksprå­kiga förskolan finns i anslutning till S:t Karins svenska skola i Hovirinta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland