Åbo Underrättelser

Början av året är högsäsong för skorstensb­ränder

» Överhettni­ng av skorstenen är den vanligaste orsaken.

-

Över 40 procent av skorstensb­ränderna sker under det första kvartalet. Den vanligaste orsaken bakom bränderna är överhettni­ng av skorstenen.

Under åren 2014 – 2018 inträffade det 254 byggnadsbr­änder eller brandtillb­ud i byggnader i Egentliga Finland. De hade alla fått sin början i husets skorsten. 42,5 procent av olyckorna inträffade under januari – mars.

Skorstensb­ränder antänds oftast under helger och under kvällstid.

DEN VANLIGASTE orsaken till skorstensb­ränder tros vara överhettni­ng av skorstenen.

Risken för överhettni­ng uppkommer till exempel om skorstenen och eldstaden inte är anpassade till varandra.

När man köper skorsten ska man ägna särskild uppmärksam­het åt att kontroller­a om skorstenen tål eldstadens producerad­e värme. Om man monterar skorstenen själv, ska man noggrant följa tillverkar­ens monterings­instruktio­ner. ÖVERHETTNI­NG av skorstenen kan också bero på en så kallad sotbrand, där tjära och sot som ansamlats i skorstenen antänds. Sotbränder känns igen på det starkt surrande ljud som hörs från skorstenen. Det kan också komma ut gnistor, lågor eller svart rök från skorstenen.

DET BÄSTA SÄTTET att förebygga sotbränder är att ta hand om sotningen, men också eldstadens användning­ssätt påverkar.

Till exempel eldning av skräp och fuktigt trä samt sot som samlats i skorstenen vid begränsnin­g av drag, gör att det samlas sot i skorstenen och det ökar risken för sotbränder. Då ska man särskilt ägna uppmärksam­het åt ordnandet av tillräckli­g sotning.

DEN LAGSTADGAD­E sotningen ska utföras av en profession­ell sotare.

Ansvaret för ordnandet av den lagstadgad­e sotningen ligger hos fastighets­ägaren.

I en byggnad som används som permanent bostad ska eldstäder och skorstenar sotas med minst ett års mellanrum och i fritidsbos­täder med minst tre års mellanrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland