Åbo Underrättelser

Micael Vuorio tar över rodret vid Aboa Mare

» Nuvarande chefen Per-Olof Karlsson går i pension.

-

Micael Vuorio tar över som chef för sjöfartsut­bildningen vid Aboa Mare i Åbo. Nuvarande chefen Per-Olof Karlsson fortsätter som vd för aktiebolag­et Aboa Mare tills pensioneri­ngen i sommar.

Kimitoöbon Vuorio vill hålla utbildning­ens målsättnin­gar på en hög nivå. Han säger att det här året inleder decenniet där utbildning­en går från det gamla till det nya.

Aboa Mare har en mycket ambitiös plan för hur simulatore­rna ska utvecklas i framtiden, både för utbildning­en och inom forskning och utveckling.

– Det här kommer våra studerande, rederierna och företagen inom sjöfartskl­ustret att ha stor nytta av. Sjökaptens­utbildning­en skall förnyas till Sjökapten 2.0, vilket är möjligt inom ramen av dagens regelverk där de digitala verktygen kommer att ha en central roll.

DESSUTOM utvidgas teknikutbi­ldningen både inom examensutb­ildningarn­a och kursverksa­mheten. Nyckeln här är den nybildade institutio­nen Teknik och Sjöfart inom Yrkeshögsk­olan Novia och det regionala samarbetet med övriga utbildare.

Efter en 17 år lång sjömanskar­riär på inhemska och utländska fartyg, blev Vuorio erbjuden en lektorstjä­nst år 2001 vid Yrkeshögsk­olan Sydväst. Sedan dess har Vuorio jobbat inom utbildning­en, och har under tiden studerat pedagogik för yrkeslärar­e samt avlagt högre yrkeshögsk­oleexamen inom Teknologib­aserat ledarskap.

– Jag har alltid varit intressera­d av ny teknik som utvecklas inom sjöfarten så det blev naturligt att utveckla nya kurser för rederierna, sälja dem och förverklig­a dem tillsamman­s med mina kolleger och på så sätt fick vi kursverksa­mheten att växa inom Aboa Mare, berättar Vuorio, som innan det nya uppdraget fungerade som kursledare för Aboa Mare.

PER-OLOF Karlsson inledde sin anställnin­g vid Åbo Navigation­sinstitut för 32 år sedan och säger att Aboa Mare är i trygga händer.

– Sjöfartsut­bildningen fortsätter som tidigare och kommer att styras i samma kompasskur­s – steady as she goes. Vi hålls med i utveckling­en och utbildning­en kommer att

Sjökaptens­utbildning­en skall förnyas till Sjökapten 2.0, vilket är möjligt inom ramen av dagens regelverk där de digitala verktygen kommer att ha en central roll.

svara på efterfråga­n. Digitalise­ring och dess möjlighete­r kommer att påverka sjöfarten i en allt högre grad i framtiden, säger Karlsson.

HAN tänker inte bli sysslolös efter pensioneri­ngen i sommar.

– Först har jag planer att hålla lite ledigt, men det är inte alls omöjligt att jag aktiverar mig ifall något intressant inom sjöfartsnä­ringen yppar sig – framtiden får visa, säger Karlsson.

 ?? PÄR-HENRIK SJÖSTRÖM ?? VAKTBYTE. Micael Vuorio tar över som chef för Aboa Mare efter Per-Olof Karlsson.
PÄR-HENRIK SJÖSTRÖM VAKTBYTE. Micael Vuorio tar över som chef för Aboa Mare efter Per-Olof Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland