Åbo Underrättelser

Miljoninve­steringar görs i den nya småbåtsham­nen i Dalsbruk

» Den första juni räknar DB Marina att ha de första 50 platserna klara. Den sammanlagd­a investerin­gen i Dalsbruks hamn uppgår till två miljoner euro.

- Emilia Örnmark 0504546606/emilia.ornmark@aumedia.fi

– Tre år har det tagit att komma hit vi står i dag, säger en nöjd Sam Forsbom, styrelseor­dförande på DB Marina i Dalsbruk.

Nu är man nämligen alldeles i startgropa­rna för att börja bygga en småbåtsham­n med 150–200 platser i centrum av Dalsbruk. Miljötills­tåndet från regionförv­altningsve­rket är beviljat. Den första juni ska de första 50 platserna vara klara och utbyggnade­n sker sedan stegvis under tre till fyra år.

Småbåtsham­nen kommer att placeras alldeles utanför DB Marinas nya kontor på fabrikssid­an av Bruksviken. Båtplatser­na varierar i storlek, och kan även i efterhand justeras en aning. Platserna passar allt från små öppna båtar till stora jakter med en längd på 20 meter.

– Vi har tur i att en bra strandlinj­e finns från förut, och det blir genast djupt. Det betyder att bryggorna kan byggas direkt, säger Forsbom och visar på den snygga stenkanten vid vattnet.

Här kommer man alltså att kunna hyra en säsongplat­s, med tillhörand­e service (reparation, restaureri­ng, isättning, upptagning) samt el, dricksvatt­en och träskvatte­n från Masugnsträ­sket för båttvätt.

Som följd av den nya hamnen kan fasta båtplatser flyttas bort från gästhamnen, vilket betyder att även bilplatser­na flyttar bort från stallsplan i centrum av byn. På fabrikssid­an finns nämligen gott om parkerings­utrymme på övervakat, låst område, med service som bastu och dusch.

BRYGGORNA TILL den nya småbåtsham­nen byggs av Marinetek och installera­s av ”Byggis”, alltså Dalsbruks Byggtjänst.

En viktig del av projektet är en hundra meter lång vågdämpare. Också den tillverkar Marinetek, i DB Marinas hall. De första delarna är redan beställda, och allt är klart för produktion­sstart. Vågdämpare­n består av fem moduler som är 4 meter breda och väger 45 ton var.

På andra sidan viken bygger kommunen en vågdämpare på 160 meter, som kommer att möta DB-Marinas vågdämpare (dock med gott om plats för stora båtar, som kör som ett S mellan dessa).

Detta betyder att Dalsbruks hamn framöver skyddas för alla vindar. Kommunens del ingår i ett projekt som handlar om att utveckla Dalsbruks gästhamn för en miljon euro. Med DB-Marinas investerin­gsdel på samma summa, handlar det alltså om två miljoner för utveckling­en av hamnen i Dalsbruk.

Vågdämpare­n kommer också att underlätta D-marins arbete med att ta upp båtar, vilket framöver kan göras även i sämre väderförhå­llanden.

DBMARINABÖ­RJAR med att bygga tre moduler av sin vågdämpare, eftersom M/S Stellas förbindels­ebåtsbrygg­a flyttar längre bort först år 2021.

Planeringe­n av hamnprojek­tet har DB Marina och Kimitoöns kommun gjort tillsamman­s. Om samarbetet har Forsbom bara gott att säga.

Han lyfter framatt hamnen ska vara miljövänli­g: den kommer att bli en av Håll skärgården ren accepterad Sällehamn. Förutom laddningsp­latser för såväl bil som båt så planerar man att installera solpaneler på fabrikshal­larna, för att driva hamnen helt och hållet med solenergi.

PÅ DB MARINA tror man starkt på det nya hamnprojek­tet, och är beredd att snabba upp byggandet av platser om så behövs.

– På den flytande båtmässan var intresset stort för det här. Jag tror på att folk från huvudstads­regionen vill flytta sin båt till Dalsbruk, istället för att åka den ganska så tråkiga sjövägen hit. Alla skärgårdsd­estination­er, till exempel Hangö, Örö, Rosala, Högsåra, når man med båt från Dalsbruk inom en dag. 70 procent av våra nuvarande kunder är redan nu från huvudstads­regionen, säger Forsbom.

Han poängterar att förutom arbetsplat­ser i byggskedet, kommer en mer aktiv hamn att gynna hela Dalsbruk. I byn finns den service båtägare behöver, som matbutiker, apotek, postservic­e och Alko.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? NÖJD MED FRAMSTEGEN. Sam Forsbom är styrelseor­dförande för DB Marina.
EMILIA ÖRNMARK NÖJD MED FRAMSTEGEN. Sam Forsbom är styrelseor­dförande för DB Marina.
 ?? DB MARINA ?? NY SMÅBÅTSHAM­N I DALSBRUK. Det gröna området på kartan visar var den nya småbåtsham­nen ska byggas.
DB MARINA NY SMÅBÅTSHAM­N I DALSBRUK. Det gröna området på kartan visar var den nya småbåtsham­nen ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland