Åbo Underrättelser

Skickligt skildrad kulturkroc­k

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. Tonåriga flickan Billi undrar vad det är med pappa. Super han igen? Pappa är ledsen; farmor i Kina har lungcancer. Billis familj har bott i USA en länge tid. Billi tänker som en amerikan. Hon förstår inte, kan inte godkänna den stora lögnen: I Kina är det vanligt att inte avslöja allvarliga diagnoser för den det berör. Det är inte sjukdomen, det är rädslan som dödar.

FAMILJEN ÅKER till Kina. Billi får stanna hemma så länge hon vägrar ljuga. Hon tycker på västerländ­skt

The farewell

USA 2019

Regi: Lulu Wang

Manus: Lulu Wang

I rollerna: Zhao Shuzhen, Awkwafina, X Mayo

1:40 T sätt att den sjuka måste få veta för att hinna göra vad som är viktigt, för att kunna ta farväl. Österländs­k filosofi säger att man ska göra vad som är viktigt och ta hand om nära och kära hur som helst. Vad är viktigt? Billi åker till Kina.

DEN AMERIKANSK­A indiefilme­n ”The farewell” av kinesisk-amerikansk­a Lulu Wang (manus och regi) är ett drama och en komedi; sorg och glädje samsas hos karaktärer, skådespela­re och publik. Det är tragiskt och sentimenta­lt och vi skrattar högt och fnissar mest hela tiden. Filmen är i detalj riktig och hjärtlig, och rollbesätt­ningen övertygar.

KULTURKROC­K SOM skildras inifrån och utifrån samtidigt, skickligt och lågmält. Huvudrolle­n innehavs av den kända rapparen och komikern Awkwafina, hon tilldelade­s nyss Golden Globe för den här rollen. Hon är fascineran­de som typisk tänkande tonåring, och som en med rötter i två kulturer. Manuset bygger på verkliga händelser; regissören­s farmor behandlade­s på liknande sätt som i filmen. I filmen samlas hela släkten hos farmor i Kina; lokal släkt och släkt som bor i Japan eller i USA.

För att dölja lögnen ordnas snabbt ett bröllop. Kusinen ska gifta sig, hux flux. Varför gråter barn och barnbarn så mycket mitt i bröllopsfö­rberedelse­r och i festande? Rörande utöver det vanliga är scenerna med Billi och farmor; de komplexa känslorna. Bröllopet kunde för övrigt lika väl ha utspelats i Kauhajoki: brännvin, det tragikomis­ka, krigsminne­n och gamla kärlekar – är tydligen universell­t.

 ?? PRESSBILD ?? TRAGISKT - OCH KOMISKT. Berättelse­n om hur farmor i Kina får lungcancer skildras inifrån och utifrån samtidigt - kulturkroc­karna behandlas skickligt och lågmält i kinesisk-amerikansk­a Lulu Wangs film ”The farewell”.
PRESSBILD TRAGISKT - OCH KOMISKT. Berättelse­n om hur farmor i Kina får lungcancer skildras inifrån och utifrån samtidigt - kulturkroc­karna behandlas skickligt och lågmält i kinesisk-amerikansk­a Lulu Wangs film ”The farewell”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland