Åbo Underrättelser

TPS ännu närmare slutspel

» Besegrade JYP i hemmahalle­n efter effektiv första halva. Högklassig debut för svenske målvakten Erik Källgren.

- Mats Lundberg

ISHOCKEY. TPS upprycknin­g i ligan fick en fortsättni­ng på onsdagen när gästande JYP besegrades med 5–2 i Åbohallen.

De svartvita har inom loppet av bara två veckor ökat sin poängskörd från 30 till 45 poäng. Enda nollpoänga­ren under perioden kom i lördags när KooKoo vann med uddamålet.

När huvudkonku­rrenterna Ässät och SaiPa förlorade i omgången innebär det att TPS ytterligar­e närmade sig slutspelss­trecket. Avståndet är nu nere i två poäng.

TPS fick fin utdelning på sina nio skott mot mål i öppningspe­rioden. Tre puckar hittade in bakom Jyväskyläs burväktare Eetu Laurikaine­n. Målskyttar var i tur och ordning Elias Karvonen, Zach Budish och Lauri Korpikoski.

SKADADE målvakten Rasmus Tirronens ersättare Erik Källgren tvingades släppa Antti Kalapudas stenhårda dragskott förbi sig mellan hemmalaget­s första och andra fullträff. Källgren får ändå högsta betyg för sin debut i FM-ligan. Han stod i vägen för hela 36 skott.

När Henrik Larsson i mittakten ökade till 4–1 i numerärt överläge började det se avgjort ut, men förre TPS-spelaren Petrus Palmu reducerade tämligen omgående.

Hemmalaget stod ändå emot resten av pressen och kunde i slutperiod­en spela av matchen på ett effektivt sätt. I näst sista minuten kunde Petteri Wirtanen fastställa 5–2 i tom bur.

– Paradoxalt nog var det våra powerplay-mål under matchens första halva som fick oss ur gängorna lite grann. Då vi själva började ta utvisninga­r hamnade vi under stark press, men lyckades ända till slut reda ut stormen, säger TPS-tränaren Marko Virtanen.

– I tredje perioden kunde vi spela på resultatet och lyckades bra med det. Vi har blivit lite mer segervana och vet bättre nu hur vi ska agera i de situatione­rna. Källgren i målet var riktigt bra.

LAURI TUKONEN spelade sin första match i TPS-tröjan på över fyra år. Den skadeförfö­ljde anfallaren är tillbaka i Åbo för fem matcher på try out-basis innan klubben tar ställning till hans fortsatta medverkan.

PÅ ONSDAGEN blev det också klart att egna produkten Markus Nurmi fortsätter i TPS i åtminstone två säsonger till. Nurmi har hittills haft en bra säsong med poängskörd­en 8+10 på 41 matcher.

● TPS fortsätter med två matcher på bortais under veckoslute­t. På fredag står KalPa för motståndet i Kuopio och på lördag väntar serieledar­na Kärpät i Uleåborg. Följande hemmamatch är mot Pelicans nästa onsdag med nedsläpp 18.30 i Åbohallen.

?? JOHAN BACKAS ?? TILLBAKA. Lauri Tukonen var tillbaka i TPS-tröjan och har fem matcher på sig att visa att han är värd ett kontrakt.
JOHAN BACKAS TILLBAKA. Lauri Tukonen var tillbaka i TPS-tröjan och har fem matcher på sig att visa att han är värd ett kontrakt.