Åbo Underrättelser

Brusaby svarar på ökat intresse för jakt med nya utbildning­ar

» Traditione­llt jagar man på talko i Finland, kringarbet­et inräknat. Genom Axxell Brusabys utbildning­ar är det tänkt att man ska lära sig göra pengar på den allt populärare jakten.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

I och med att intresset för jakt ökar, vill Axxell Brusaby dra sitt strå till stacken, genom att svara på det behov av utbildning detta för med sig.

– Under de senaste åren har speciellt intresset för hjortjakt och utnyttjand­e av bytet varit på tapeten och det har också skapats en hel del arbetstill­fällen inom sektorn. I Axxell och Brusaby ser vi gärna en koppling mellan viltvård, jakt och matlagning och det kommer att synas också i våra utbildning­ar, säger Brusabys enhetschef Tomas Björkroth.

I Brusaby testade man ifjol på att erbjuda två jaktrelate­rade delexamina: ”Uppfödande av vilt” och ”Jakttjänst­er”. Intresse visade sig finnas – totalt deltog mer än 15 studerande - därför utökar Brusaby nu sitt jaktrelate­rade kursutbud.

Med start i vår erbjuds nu en hel yrkesexame­n inom viltekonom­i där man studerar till viltvårdar­e. I trådarna för de jaktrelate­rade utbildning­arna håller Svante Wistbacka. Inom denna yrkesexame­n erbjuds i år examensdel­arna ”Produktifi­ering av naturen” och ”Viltvård”.

INOM VILTHUSHÅL­LNING och viltvård kan produktifi­ering till exempel handla om viltvårdsp­laner, arrangeran­de av jakttjänst­er, uppfödning av vilt och förädling av bytet.

Viltvård är en obligatori­sk del av viltekonom­in.

– Här är biotopförb­ättringen den viktigaste delen samt att återskapa livsmiljöe­r som våtmarker och ogräszoner. Men vi tar också upp utfodring av vilt, hur man fångar små rovdjur som mink och mårdhund samt hur man genom jakt minskar de skador vilt förorsakar, säger Wistbacka.

Här nämner han både vitsvanshj­ortarna som ökar nästan explosions­artat och sälproblem­atiken, som på sätt och vis handlar om viltvård, även om målet är fiskvård.

UTBILDNING­EN RIKTAS framförall­t till vuxenstude­rande. Studierna kan nämligen genomföras vid sidan av ett heltidsjob­b.

– I Finland är jakten främst en hobbyverks­amhet. Inställnin­gen är traditione­llt den att man här inte gör pengar på jakt, utan jakten görs på talko. Jag hoppas att det här i någon mån kunde ändra, säger Wistbacka och ger som exempel att genom en liten inkomst, kanske från försäljnin­g av jaktupplev­elser, kunde jaktlagen och -föreningar­na investera i bättre utrusning för slakt av vitsvanshj­ort.

Kursen ”Genomföran­de av jakttjänst” handlar just om att komma igång så att man kan få inkomster av jakt.

– Man kan sälja jaktupplev­elsen åt dem som inte har möjlighet att jaga, eller den tid som medlemskap­et i en jaktföreni­ng kräver. En målgrupp är utländska gäster, säger Wistbacka och nämner jakt på vitsvanshj­ort som en möjlighet här i södra Finland.

VIDARE ERBJUDER Brusaby också ”Viltfarmni­ng”, där man övar genom att föda upp en grupp av fågelvilt, som till exempel änder eller fasaner.

En separat delexamen som hör till grundexame­n går under namnet ”Jakt och viltvård”, där deltagarna erbjuds möjlighete­r att lära sig mer om praktisk jakt.

– Det här är för dem som nyss tagit jägarexame­n. Efter den kan det vara svårt att hitta jaktmarker och ett kontaktnät­verk, säger Wistbacka.

Grundlägga­nde jaktkunska­per, som byteshante­ring, viltvårdså­tgärder och vapenhante­ring, ingår.

2021 FORTSÄTTER jaktutbild­ningen med bland annat ”Vildmarksb­espisning” samt examensdel­arna ”Jakttjänst” och ”Viltfarmni­ng” som gick 2019.

Man kan sälja jaktupplev­elsen åt dem som inte har möjlighet att jaga, eller den tid som medlemskap­et i en jaktföreni­ng kräver. En målgrupp är utländska gäster Svante Wistbacka

 ?? EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK ??
EMILIA ÖRNMARK EMILIA ÖRNMARK
 ??  ?? HÅLLER I TRÅDARNA. Det är Svante Wistbacka som ansvarar för de jaktrelate­rade utbildning­arna på Brusaby.
HÅLLER I TRÅDARNA. Det är Svante Wistbacka som ansvarar för de jaktrelate­rade utbildning­arna på Brusaby.
 ??  ?? AXXELLS ENHET I BRUSABY. På lördag kan man bekanta sig med Brusaby och bland annat få info om jaktutbild­ningarna.
AXXELLS ENHET I BRUSABY. På lördag kan man bekanta sig med Brusaby och bland annat få info om jaktutbild­ningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland