Åbo Underrättelser

310 ungdomar får sommarjobb på Åbo stad

» Sommarjobb­ssedlar delas också ut.

-

Åbounga som är födda 1.6.2002 – 31.5.2004 och inte tidigare har jobbat på staden har möjlighet att få jobb vid Åbo stad i sommar.

Nytt för i år är att ungdomarna i år erbjuds möjlighete­n att själva hitta på ett sommarjobb. De får alltså kläcka idéer om vad de skulle vilja arbeta med under sommaren vid Åbo stad.

När man bollar idéer är det bra att vara kreativ och fantasiful­l till exempel utgående från sina egna hobbyer, intressen och färdighete­r. Det lönar sig dessutom att koppla idén till någon praktisk arbetsuppg­ift som uppmuntrar eller gynnar stadsborna, skriver staden i ett pressmedde­lande.

Den egna sommarjobb­sidén anges i ansöknings­skedet. Idéerna används som underlag för arbetsplat­ser nästa sommar.

SOMMARJOBB­EN på Åbo stad består av assisteran­de arbetsuppg­ifter inom stadens sektorer och tjänstesek­torer. Det krävs ingen tidigare erfarenhet av uppgiftern­a.

Arbetsavta­len gäller för en månad och arbetet utförs huvudsakli­gen i juni och juli. Lönen för uppgiftern­a är cirka 800 euro/mån.

Platserna kan ansökas elektronis­kt 3–19.2 i Kuntarekry-tjänsten. Länken till blanketten finns fr.o.m. ansöknings­tidens början på adressen www.turku.fi/sv/sommarjobb.

Bland alla lämpliga sökande lottas 500 unga som kallas till intervjuer, ut.

ÅBO STAD stöder också sysselsätt­ningen av unga hos andra arbetsgiva­re.

Åbo servicecen­tral för sysselsätt­ning delar ut totalt 300 sommarjobb­ssedlar under våren åt unga Åbobor födda åren 2002–2005. En sedel är värd 310 euro.

Sommarjobb­ssedeln betalas till arbetsgiva­ren retroaktiv­t för att ersätta en del av lönekostna­derna för den ungas arbete.

Målet är att sänka arbetsgiva­rens tröskel att erbjuda sommarjobb för unga genom att ersätta en del av lönekostna­derna. Sedeln fås mot en avtalad arbetsplat­s.

VID EVENEMANGE­T Kesäduunii­n? som ordnas av Ohjaamo för under 18-åringar kan man få tips gällande letandet efter ett sommarjobb.

Minimässan hålls på tisdag 4.2 kl. 15–17 vid de ungas konst- och aktivitets­hus Vimma. Med finns både stadens platser, sommarjobb­ssedlarna och en drös med andra instanser som erbjuder arbete åt unga.

– Det lönar sig att utnyttja tillfället och fråga om allt möjligt. Man kan till exempel fråga arbetsgiva­rna hurudan en bra arbetsansö­kan är och hur man borde förbereda sig inför en arbetsinte­rvju, berättar Mari Mielonen, chef för informatio­nstjänster.

Mielonen tipsar om att även organisati­onsaktörer finns med på evenemange­t. En ny aktör för i år är Skatteförv­altningen, som berättar för de unga om bland annat skattekort och hur man får dem.

– Unga personer är ivriga med att söka arbete, men många jobb kräver att man är myndig. Det finns ändå möjlighete­r att få arbete, uppmuntrar Mielonen.

UTÖVER sommarjobb­sevenemang­et erbjuder Åbo ungdomstjä­nster hjälp med sommarjobb­sansökning.

– De ungas informatio­ns- och rådgivning­stjänst Ung i Åbo erbjuder hjälp från januari till maj, säger Mielonen. Man kan antingen boka en tid på förhand till Ung i Åbo, eller komma på besök under öppettider­na.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? ERBJUDER JOBB. Ungdomar i Åbo stad får själv hitta på ett sommarjobb till sig i sommar.
JAN-OLE EDBERG ERBJUDER JOBB. Ungdomar i Åbo stad får själv hitta på ett sommarjobb till sig i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland