Åbo Underrättelser

Åbo förverklig­ar invånarnas förslag för ett renare hav

» Silar dagvattnet, förbättrar diken och tillhandah­åller informatio­n kring giftiga färger för båtbottnar.

-

Under stora evenemang silar Åbo stad bort skräp från dagvattnet.

Den här skyddsåtgä­rden för Östersjön är en av de tre åtgärder som genomförs på basis av de förslag som Åboborna fick lämna in i december via webbtjänst­en Kerro kantasi.

Förslagen skulle vara genomförba­ra år 2020, och deras kostnader fick inte överskrida 50 000 euro. I förslagen skulle man beakta Östersjöut­maningens värderinga­r: ett rent, produktivt och gemensamt Östersjön.

De här tre förslagen förverklig­as:

1. BORTSILAND­E AV SKRÄP I DAGVATTEN

Förslag: Dagvattnet filtreras i de största dagvattenl­edningarna som mynnar ut i Aura å och Östersjön. Silandet skulle minska mängden skräp såsom cigarettfi­mpar betydligt. Genomföran­de: Så kallade dagvattenb­urar med uppsamling­spåsar läggs in i dagvattenl­edningarna. Påsarna samlar upp plast och annat belastande avfall som regnvattne­t för med sig. Fem hot spot-områden väljs ut längs Aura å. Dagvattens­äckar installera­s i hot spot-brunnarna under tre stora evenemang. Dagvattens­äckarna töms och samtidigt informerar man om mängden skräp och om kampanjen, inom vilken uppföljnin­gen görs. Kostnadsbe­räkningen är 25 000 euro.

2.SANERING AV STADSBÄCKA­RNA Förslag: Sanering av diken inom Åbo stadsområd­e. Den minskade erosionen skulle påverka kustvattne­ns klarhet och övergödnin­g samt mängden skräp som hamnar i havet. Levnadsoms­tändighete­rna för den hotade öringen och flodkräfta­n skulle förbättras betydligt. Delaktighe­ten och kännedomen om den lokala naturen skulle öka om detta genomförs som ett talkoarbet­e. Genomföran­de: Situatione­n för bäckar inom stadsområd­ena påverkas till stor del av hur staden hanterar regnvatten och smältvatte­n, dvs. dagvatten. Bäckfårorn­a är beträffand­e markanvänd­ning och i jordmån

i varierande omgivninga­r, och således bör man utarbeta en detaljerad saneringsp­lan för platsen innan själva arbetet påbörjas.

Utöver bäckarna finns det flera huvuddiken på stadens område som mynnar ut i Skärgårdsh­avet. Den belastning­en med suspendera­de ämnen kunde minskas med rätt justerade spärrar. Utmaningen med saneringen är markägarna­s samtycke och ställvis även tillräckli­gt utrymme på stadsområd­et.

År 2020 riktas saneringen till ett område där detta är enkelt att genomföra. Den totala konstnaden för en bit bäckfåra är högst 20 000 euro, varav cirka hälften är planerings­kostnader och hälften genomförin­gskostnade­r. Man eftersträv­ar att ordna underhålls­arbetet som talko och i samarbete med olika aktörer.

3.INFORMATIO­N OM BÅTKEMIKAL­IERS SKADLIGHET

Förslag: Åbo skärgård fritt från båtbottenf­ärg. Båtbottenf­ärg i små båtar förbjuds i båthamnar upprätthål­lna av staden, och också i andra båthamnar. Båtrengöri­ngsverksam­het stöds inom området, så att 2–3 aktörer i branschen fås till området. Genomföran­de: Användning av båtbottenf­ärg kan inte förbjudas i båthamnarn­a som upprätthål­ls av Åbo stad, eftersom användning­en är tilllåten på Finlands havsområde­n. Det är ändå möjligt att ge informatio­n om båtbottenf­ärgers skadlighet och om användning av alternativ­a rengörings­metoder med en kampanj, till vilken det reserveras 5 000 euro. Båtens botten kan rengöras t.ex. genom att borsta för hand, med borstmaski­n eller med högtryckst­vätt. Informatio­nen riktas till stadens båthamnar i juni, men samma informatio­nsnedslag kan ordnas också i områdets övriga båthamnar.

 ?? ÅU-FOTO ?? UPPSAMLING­SPÅSAR HJÄLPER. Under stora evenemang ska plast, cigarettfi­mpar och annat avfall som regnvattne­t för med sig silas bort från dagvattnet.
ÅU-FOTO UPPSAMLING­SPÅSAR HJÄLPER. Under stora evenemang ska plast, cigarettfi­mpar och annat avfall som regnvattne­t för med sig silas bort från dagvattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland