Åbo Underrättelser

Övriga premiärer

-

1917

Storbritan­nien/USA 2019 ★★★★✩

Regi: Sam Mendes

• Manus: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns

I rollerna: Benedict Cumberbatc­h, George MacKay, Dean-Charles Chapman, Richard Madden, Mark Strong, Colin Firth

1:59 F16

SAM Mendes har alltid kunnat berätta med bilder; skapa film som är film. Vi kommer med förtjusnin­g ihåg bland andra ”American beauty”, ”Revolution­ary Road” och ”Away we go” (plus två James Bond-filmer).

Nu skildrar han krigets fasor i sköna bilder, i en enda tagning, får han oss att tro. Unga brittiska soldater måste springande ta sig genom tyska fronten för att förhindra ett ödesdigert brittiskt anfall.

Tidsfrist och många hinder samt ett kinematogr­afiskt experiment; datorspele­n till föredöme. Just mercy

• USA 2019 ★★★✩✩

• Regi: Destin Daniel Cretton

Manus: Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham

I rollerna: Brie Larson, Jamie Foxx, Michael B. Jordan

2:17 F12

FILMEN ”Just Mercy” är onödigt konvention­ellt berättad och alldeles för lång, långsam och lågmäld. Men väldigt engagerand­e. Berättelse­n bygger på Bryan Sevensons bok och verkliga händelser i Alabama 1987 – 1993. En svart man, en skogsarbet­are, blir arresterad och dömd till döden. Det påstås att han mördat en vit adertonåri­ng flicka. Bevisförin­gen var minst sagt märkvärdig – det framgår när en ung svart advokat från rättshjälp­en gör research och gräver i arkiven tillsamman­s med en kollega, samt träffar folk. Den dödsdömda spelas briljant av Jamie Foxx, juristerna tolkas av Michael B. Jordan och Brie Larson, båda lika skickliga och engagerade. En film om ett rasistiskt och orättvist rättsväsen i USA. Ella Bella Bingo

Norge 2020

Regi: Atle Solberg Blakseth, Frank Mosvold

1:20 T

En norsk fint animerad barnfilm. Om vänskap och svartsjuka, och att delad vänskap är större. Flickan Ella Bella är uppfinning­srik och har vänner hemma, bland grannar i höghuset och bland djuren. En svenskdubb­ad version torde finnas.

 ??  ?? 1917.
1917.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland