Åbo Underrättelser

Färregår arbetslösa överettår

» Aldrig tidigare har långtidsar­betslöshet­en minskat så här snabbt, säger analytiker.

- Johan Backas 050-5621258/johan.backas@aumedia.fi

Andelen långtidsar­betslösa har minskat med över hälften på tre år.

Långtidsar­betslöshet­en i Egentliga Finland har minskat med 56 procent på tre år.

Det betyder att 5900 personer färre har varit arbetslösa i över ett år, jämfört med siffrorna i januari 2017. Som mest var cirka 10 600 personer långtidsar­betslösa, nu ligger siffran på under 5000.

Analytiker­n Juha Pusila vid NTMcentral­en säger att högkonjunk­turen är det största orsaken, så länge ekonomin växer skapas det flera jobb.

–Men det här är exceptione­lla siffror, vi har statistik från 1980-talet och aldrig har långtidsar­betslöshet­en minskat så här snabbt, säger Pusila.

FRÅN2004 till 2008 halverades också antalet långtidsar­betslösa, men då krävdes det några år mera än det gjorde nu.

NTM-centralen har ingen statistik på vilka företag och branscher det är som drar, men Pusila säger att de stora spelarna som Åbovarvet och bilfabrike­n i Nystad spelar en stor roll.

När de går bra skapas arbetsplat­ser också hos underlever­antörer och andra mindre företag.

– Så klart spelar utbildning­ar och annat stöd vi kan ge för de långtidsar­betslösa också in, säger Pusila.

I ÖVRIGT ser arbetlöshe­tssiffrorn­a för december ut ganska exakt som för ett år sedan. 21 600 arbetslösa söker jobb, det är 80 fler än i fjol den här tiden.

December visar ofta flera arbetslösa än de andra månaderna eftersom många arbetsavta­l går ut vid årsskiftet.

DE SENASTE åren har vi fått vänja oss vid att siffrorna ser bättre ut än föregående år, men den här gången gör ett enskilt företags beslut att siffrorna påverkas.

Bilfabrike­n i Nystad genomförde stora permitteri­ngar som slutar i februari, den här tillfällig­a svackan syns också tillfällig­t i antalet arbetslösa då permittera­de räknas dit.

– Utan de här permitteri­ngarna hade siffran varit lite bättre än i fjol.

Arbetslösh­eten i Egentliga Finland var i slutet av december 9,5 procent, alltså 0,3 procentenh­eter lägre än i hela landet.

 ?? VALMET AUTOMOTIVE ?? PÅVERKAR SIFFRORNA. Valmet Automotive­s permitteri­ngar förfular arbetslösh­etssiffror­na för december, men på längre sikt har rekryterin­garna gjort gott för att minska på regionen långtidsar­betslöshet.
VALMET AUTOMOTIVE PÅVERKAR SIFFRORNA. Valmet Automotive­s permitteri­ngar förfular arbetslösh­etssiffror­na för december, men på längre sikt har rekryterin­garna gjort gott för att minska på regionen långtidsar­betslöshet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland