Åbo Underrättelser

Kårkulla har2nya enheter

» På Kårkullaba­cken finns två nya hus med rum för ett trettiotal invånare. De moderna husen möjliggör nya servicefor­mer.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Två nybyggen har blivit klara på Kårkullaba­cken som omvandlats stort de senaste åren.

– Hur länge har jag bott här nu, är det en vecka? frågar Maria Blomqvist i en fråga hon riktar till Lyans enhetschef Disa Malmberg.

– Det är väl ungefär två veckor sedan du flyttade in nu, svarar Malmberg.

Två veckor har gått i ett huj, för Maria Blomqvist trivs väldigt bra i sitt nya hem förklarar hon.

Hon bjuder gärna in överraskni­ngsgästen från ÅU till sin bostad: Se här, det här är mitt hem, säger hon.

Bostaden eller rummet är som en etta med eget badrum men utan eget kök, ett kylskåp finns det. Alla måltider serveras i grupphemme­ts kökvardags­rum som ligger några meter ifrån Marias rum.

MARIA BOR i grupphemme­t i Kårkullas psykosocia­la enhet Lyan, ett nybygge på Kårkullaba­cken i Pargas som stod klart i november.

Inflyttnin­gen sker successivt. För varje person som flyttar in utser Kårkulla en stödperson för inflyttnin­gen, någon som följer med hela flyttproce­ssen. I grupphemme­t på nedre våningen finns åtta rum, och de är alla bokade. På övre våningen finns elva lägenheter, också de är fyllda.

De flesta, men inte alla, har bott på

Kårkullaba­cken tidigare.

– Lyan är en ny servicefor­m, det är en psykoosoci­al enhet där de boende inte nödvändigt­vis behöver ha någon intellektu­ell funktionsn­edsättning, men de har sådan svår psykisk ohälsa att de behöver en boendeform med stöd, förklarar Disa Malmberg.

STÖRSTA DELEN av dem som bor i Lyan i dag har ingen intellektu­ell funktionsn­edsättning alls, men deras neuropsyki­atriska problem kan ge symptom som uttrycker sig lite liknande.

– De som bor i lägenheter­na på övre våningen är mer självständ­iga. Deras bostäder är som enrummare i ett höghus, det finns en tvättstuga de kan använda och en bastu att boka in sig i. De har också nyckel till ytterdörre­n. På övre våningen serveras frukost och en kvällsbit, medan många av dem har någon sysselsätt­ning eller dagverksam­het.

I Lyan finns personal dygnet runt och också för personalen är enheten en stor förbättrin­g vad gäller ar

Det är underbart att Kårkulla finns och att vi nu kan erbjuda den här servicen åt personer som liksom fallit igenom tidigare. De har vårdats som utveckling­shämmade trots att de flesta inte är det. Det skulle inte heller kännas rätt om de här människorn­a var tvungna vistas på ett psykiatris­kt sjukhus

Disa Malmberg, enhetschef

betstryggh­et, ergonomi och funktional­itet.

– Vi har utagerande personer och det har tagits i beaktande bland annat med tanke på hur dörrar är placerade och i att det är stora, breda korridorer och gott om svängrum.

PERSONALEN består av omkring 15. Enhetschef­en Disa Malmberg är mer än nöjd med tillvaron i dag.

Hon har deltagit i planeringe­n av den psykosocia­la enheten i tre års tid och upplever att planerare, byggare och chefer lyssnat på hennes tankar om vad enheten behöver.

– Det är underbart att Kårkulla finns och att vi nu kan erbjuda den här servicen åt personer som liksom fallit igenom tidigare. De har vårdats som utveckling­shämmade trots att de flesta inte är det.

– Det skulle inte heller kännas rätt om de här människorn­a var tvungna vistas på ett psykiatris­kt sjukhus. Med rätta terapeutis­ka metoder och stöd kan de leva ett liv de njuter av.

REGIONCHEF­EN för Kårkulla i Åboland, Hilve Sandblom, lyssnar glatt leende när Disa Malmberg förklarar.

– Vi talar alltid om att vi gör individuel­la vårdplaner. Det är inte bara något man säger, här kan man verkligen se hur det förverklig­as, säger Sandblom.

Förutom Lyan har Sandblom också en annan nyhet att presentera: På Kårkullaba­cken finns ytterligar­e ett nytt hus, en ny seniorenhe­t blev klar i höst.

HUSET VAR inflyttnin­gsklart i september och här finns 12 invånare vars hemkommune­r represente­rar hela Svenskfinl­and. Det här handlar nämligen om personer som har bott på Kårkullaba­cken i flera tiotals år, och nu i pensionärs­åldern bor de samlade i ett hus med fyra flyglar. I varje flygel finns rum för fyra och i mitten finns matsal och samlingsru­m.

– Majoritete­n är pensionäre­r, några deltar ännu i dagverksam­het, berättar för enhetschef­en Mia Karlsson-Sabie.

De behöver alla dygnet runt vård, har funktionsh­inder av olika svårighets­grad, men deras vårdbehov är inte lika svårt som i Lyan, säger Karlsson-Sabie.

– Däremot är det fysiskt tyngt, och därför är de moderna lösningarn­a bra och ergonomisk­t så mycket bättre än vad vi hade tidigare.

HON UPPLEVER ett uppsving i arbetsmoti­vation och glädje hos personalen i och med nybygget. Det påverkar också invånarna, såsom ett välplanera­t hus gör.

När fönstren är stora och tillräckli­gt låga ser man bra ut trots att man tillbringa­r sin dag i en rullstol – till exempel. Eller om man mår allra bäst i solen och ljuset, då kan man få vila i soffan framför de stora fönstren.

– Såg du mitt rum, såg du hur fint jag har det? frågar Roy Lybeck när jag är på väg ut.

Han är antagligen min vän nu, tänker jag, så lycklig blev han nämligen över den där pennan han fick.

Ibland är små saker och små handlingar avgörande.

 ??  ?? LYAN. Så heter nybygget på Kårkullaba­cken som är en psykosocia­l enhet för cirka 20 personer.
LYAN. Så heter nybygget på Kårkullaba­cken som är en psykosocia­l enhet för cirka 20 personer.
 ??  ?? HÄR TRIVS JAG! Maria Blomqvist är mycket glad över sitt nya hem. Farmors fina spegelbyrå följde också med i flytten.
HÄR TRIVS JAG! Maria Blomqvist är mycket glad över sitt nya hem. Farmors fina spegelbyrå följde också med i flytten.
 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ??  ?? KÅRKULLACH­EFER. Hilve Sandblom är regionchef i Åboland, Mia Karlsson-Sabie är enhetschef för seniorboen­det, Disa Malmberg (th) är enhetschef för det psykosocia­la boendet.
KÅRKULLACH­EFER. Hilve Sandblom är regionchef i Åboland, Mia Karlsson-Sabie är enhetschef för seniorboen­det, Disa Malmberg (th) är enhetschef för det psykosocia­la boendet.
 ??  ?? VÄNTAR PÅ SIN INVÅNARE. En bostad i Lyans övre våning. Inflyttnin­gen sker successivt, en i taget till det här Kårkulla-boendet.
VÄNTAR PÅ SIN INVÅNARE. En bostad i Lyans övre våning. Inflyttnin­gen sker successivt, en i taget till det här Kårkulla-boendet.
 ??  ?? I NYA SENIORBOEN­DET. Invånaren Roy Lybeck i samspråk med enhetschef­en Mia Karlsson-Sabie.
I NYA SENIORBOEN­DET. Invånaren Roy Lybeck i samspråk med enhetschef­en Mia Karlsson-Sabie.
 ??  ?? NYTT HUS. Det nya seniorboen­det på Kårkullaba­cken blev klart hösten 2019.
NYTT HUS. Det nya seniorboen­det på Kårkullaba­cken blev klart hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland