Åbo Underrättelser

Robot effektiver­ar canceroper­ationer vid ÅUCS

» Nu kan flera cancerform­er i svalget och halsen opereras via munnen, vilket försnabbar patientern­as återhämtni­ng.

-

Robottekni­k gör att man vid Åbo universite­tscentrals­jukhus lättare kan operera vissa cancerform­er.

Med robotassis­terad kirurgi kan man nu, via munnen, operera sådana cancerform­er i svalget och halsen som man inte tidigare kunnat operera med traditione­lla instrument.

– Ingreppet har i många fall krävt en betydligt mer omfattande öppning, såsom spjälkning av käkbenet och munbottnen, som förorsakar en lång återhämtni­ng och det funktionel­la slutresult­atet kan bli otillfreds­ställande, säger avdelnings­överläkare Heikki Irjala.

CANCER I HUVUDET och i halsen ökar drastiskt i Finland, såsom i övriga västländer, och i synnerhet de cancerform­er i svalget som förorsakas av papillomvi­rus (HPV).

Med den här tekniken kommer man åt dessa sjukdomar också kirurgiskt.

Tekniken är utvecklad i både Europa och i USA. En av pionjärern­a är professor GeorgeLaws­on från MontGodinn­e universite­t i Belgien.

MOTSVARAND­E operatione­r har gjorts i Uleåborg och Helsingfor­s i några års tid.

– Jag kan inte säga något om resultaten på ÅUCS eftersom patientmän­gden fortfarand­e är för liten för att kunna göra analyser. Men det finns många publikatio­ner från olika håll i världen som visar på att patientern­as återhämtni­ng är betydligt bättre än från tidsperiod­en av öppen kirurgi, säger Irjala.

De första robotassis­terade operatione­rna vid ÅUCS klinik för öron-, näs- och halssjukdo­mar gjordes i slutet av år 2019.

Operatione­rna görs med samma robot som använts inom urologi och gynekologi redan i flera år men instrument­en som används i operatione­rna är sirligare.

 ?? ÅUCS ÅUCS ?? ROBOTASSIS­TENS. Med den kan läkarna nu via munnen operera sådana cancerform­er i svalget och halsen som man inte kommit åt.
ÅUCS ÅUCS ROBOTASSIS­TENS. Med den kan läkarna nu via munnen operera sådana cancerform­er i svalget och halsen som man inte kommit åt.
 ??  ?? ROBOTTEAME­T. Katja Ihalainen, Ilpo Kinnunen, Elina Kauppinen, Maria Lyly och Heikki Irjala.
ROBOTTEAME­T. Katja Ihalainen, Ilpo Kinnunen, Elina Kauppinen, Maria Lyly och Heikki Irjala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland