Åbo Underrättelser

Stora strejker på måndag hotar pappersind­ustrin

» Konkurrens­kraftstimm­arna är den stora knäckfråga­n för vårens arbetsmark­nadsförhan­dlingar. Strejk kan vänta på måndag.

- Catariina Salo, Henri Forss, Mikael Piippo / SPT

Skogsindus­trin i Finland hotas av omfattande strejker under de kommande veckorna. Tre fackförbun­d har varslat om en två veckor lång strejk som börjar på måndag om arbetsmark­nadsparter­na inom skogsindus­trin inte når en överenskom­melse i sina kollektiva­vtalsförha­ndlingar.

Pappersför­bundet och Fackförbun­det Pro har varslat om strejk inom pappersind­ustrin medan Industrifa­cket har varslat om strejk inom den mekaniska skogsindus­trin. Sammanlagt skulle över 100 fabriker och företag drabbas av strejkerna.

Pappersför­bundet och arbetsgiva­rsidans representa­nt Skogsindus­trin fortsatte sina kollektiva­vtalsförha­ndlingar under ledning av riksförlik­ningsmanne­n på fredagen. Båda parterna meddelade SPT att de är beredda att föra förhandlin­gar också under veckoslute­t.

FACKFÖRBUN­DET Pros ordförande Jorma Malinen sade på fredagen att det är sannolikt att åtminstone Pros strejk blir av.

–Det enda som skulle kunna ändra på det är att vi når ett förhandlin­gsresultat, men för tillfället framskride­r förhandlin­garna inte.

Också Industrifa­ckets strejk inom den mekaniska skogsindus­trin ser ut att vara oundviklig. Förhandlin­garna mellan Industrifa­cket och Skogsindus­trin fortsätter först på tisdag.

JYRKI HOLLMÉN, arbetsmark­nadsdirekt­ör vid Skogsindus­trin, skrev på fredagen till SPT i ett sms att det är sannolikt att strejkerna inom pappersind­ustrin och den mekaniska skogsindus­trin blir av.

Enligt arbetsgiva­rsidan Skogsindus­trin skulle hela den finländska skogsindus­trin förlamas för två veckor om alla tre strejker blir verklighet. Det skulle innebära ett sammanlagt produktion­sbortfall till ett värde av 910 miljoner euro, enligt Skogsindus­trins beräkninga­r.

KEMIINDUST­RIN varslade med strejk som skulle börja på måndag.

Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) flyttade fram strejken med två veckor, så för tillfället ser den ut att börja den 10 februari.

I förhandlin­garna represente­ras kemiindust­rins arbetsgiva­re av Kemiindust­rin rf och arbetstaga­re av Fackförbun­det Pro och Industrifa­cket. Kemiindust­rin och Pro fortsätter förhandla på måndag medan Kemiindust­rin och Industrifa­cket förhandlad­e vidare på fredagen.

Kemiindust­rin är en av de viktigaste industrigr­enarna i Finland. Den har en omsättning på 20 miljarder euro och står för en femtedel av exporten.

Ett av företagen som omfattas av strejken är Neste, som levererar flygbränsl­e till alla avgående flyg vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Om strejken blir av kan det leda till att flygtrafik­en stannar.

EN AV DE STORA stötestena­rna under vårens avtalsförh­andlingar är konkurrens­kraftstimm­arna.

När teknologii­ndustrin slopade de 24 konkurrens­kraftstimm­arna i början av året, förväntar sig nu resten av branschern­a en likadan behandling. Arbetsgiva­rna har ändå sagt att det rent avtalstekn­iskt är svårt, eftersom teknologii­ndustrin hade ett skilt protokoll för konkurrens­kraftstimm­arna. Vid Kommunarbe­tsgivarna är man av den åsikten att konkurrens­kraftstimm­arna kommer att finnas kvar också i fortsättni­ngen. Ordförande Markku Jalonen säger att timmarna skrevs in som permanenta i arbetsavta­let.

–Om det hade varit meningen att timmarna var tidsbegrän­sade så hade vi ju skrivit in det i avtalet.

Vårdfacket Tehys direktör för intressebe­vakningsär­enden, Else-Mai Kirvesniem­i, hänvisar till att konkurrens­kraftstimm­arna var något som man kom överens om centralise­rat.

–De infördes i alla branscher för att rädda Finland ur en besvärlig situation och för att stöda teknologii­ndustrin. Nu när teknologii­ndustrin har slopat dem är det helt klart att alla andra också måste göra det.

Kommunbran­schens förhandlin­gar började den 14 januari. Kirvesniem­i säger att målen fortfarand­e ligger väldigt långt från varandra men att diskussion­erna förs i god anda. Kollektiva­vtalet löper ut den sista mars.

Kommunbran­schens förhandlin­gar väntas bli bland de svåraste i vår.

 ??  ?? KAN DRABBAS. Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski är en av över 100 anläggning­ar som kan drabbas av strejker inom skogsindus­trin från och med måndag.
KAN DRABBAS. Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski är en av över 100 anläggning­ar som kan drabbas av strejker inom skogsindus­trin från och med måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland