Åbo Underrättelser

Företagare nätverkar för skärgården­s framtid

» På framtidsfo­rumet i Pargas föreläser futuristen Niko Herlin och Harry Lindell.

- Johan Backas / 050-5621258

På torsdag ordnar företagsnä­tverket Spira ett framtidsfo­rum på Tammiluoto vingård i Pargas. Temat är framtidens företagand­e, med särskild inriktning på skärgårdsf­rågor och hållbarhet. Tove Hagström, som är ordförande i Väståbolan­ds företagarf­örening och själv driver enpersonsf­öretaget Yttra inom kommunikat­ionsbransc­hen, tror att det är väldigt nyttigt för företagare att komma ut och träffa andra företagare.

Förutom nätverkand­e och tankeutbyt­en ger dylika evenemang en möjlighet att synas.

– Jag brukar tänka att om jag får en liten idé, eller träffar en person som kan bli en samarbetsp­artner eller ens får en fråga om min verksamhet så är det värt att gå på sådana här träffar. Vi har ju alla samma mål, att göra skärgården­s företag framgångsr­ika, säger Hagström.

Föreläsnin­gar hålls av futuristen

Niko Herlin som behandlar trender och framtidstä­nk medan Harry Lindell talar om cirkulär ekonomi och vilka möjlighete­r det ger för företag.

Efter det ordnas två verkstäder kring skärgården­s framtid.

❑ Kati Rissanen, Åbo universite­t: Framtidssc­enarion för skärgården

❑ Lisa Johnsson & Bodil Sandén, CoInnovate, Sverige: Hållbara affärsmöjl­igheter inom ekosystem – finns sådana?

HANNA GUSEFF, lektor i företagsek­onomi vid Novia och medlem i ledningsgr­uppen för Spira, säger att målet är att studerande och företa

gare möts så att båda parter gynnas.

Företagare kan dra nytta av de ungas kunskap och energi, medan studerande får värdefull erfarenhet från arbetsmark­naden.

En studerande­grupp på tre personer vid Novia sköter de praktiska arrangeman­gen. Hanna Sinokki som är en av de studerande säger att det varit väldigt lärorikt.

– Jag gillar själv att gå på sådana här evenemang, och nu inser man hur mycket jobb det krävs. Bland annat har vi lärt oss väldigt mycket om marknadsfö­ring, säger Sinokki.

● Framtidsfo­rumet börjar kl. 13. Sista anmälnings­dag till hanna.sinokki@ novia.fi är på måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland