Åbo Underrättelser

Kan Åbolands skärgårdss­tiftelse rädda skärgården?

Rosala småskola får ny ägare, kunde man läsa i ÅU. Åbolands skärgårdss­tiftelse köper huset och gör om det till bostadshus. Står vi inför en tid då olika stiftelser måste ta sig an uppgiften att hålla skärgården vid liv året om?

-

HOTBILDERN­A I SKÄRGÅRDEN är många. Det största orosmolnet är befolkning­sutvecklin­gen. Trenden är närmast katastrofa­l, trots att man inte uppfattar förändring­en så starkt. Läget blir inte bättre av att en del av dem som officiellt är bosatta i skärgården, i verklighet­en befinner sig på en mera urban adress en stor del av året. Befolkning­en är därför mindre i praktiken än vad de officiella siffrorna berättar. Situatione­n utjämnas av att många fritidsboe­nde tillbringa­r tid på stugan.

SKÄRGÅRDEN är unik. Det finns olika uppfattnin­gar om vad som utgör skärgård. För en del är det där den fasta vägen tar slut, för andra kan skärgården vara allt man brukar besöka med båt. För Åbobor kan skärgården börja redan efter S:t Karins, om man råkar ha stuga i norra Pargas.

DET spelar inte så stor roll var skärgården börjar eller slutar, det väsentliga är på vilket sätt och med vilka metoder man kan upprätta ett fungerande samhälle i den åboländska skärgården i framtiden. Allt flera tecken tyder på att utveckling­en mot en ödebygd fortsätter.

MEDJÄMNAME­LLANRUM gör man undersökni­ngar som visar att till exempel en miljon finländare vill flytta till landsbygde­n. Hur många av dessa som förverklig­ar sina planer är svårt att säga, men får man gissa så kan det röra sig om högst några procent. Varför skulle man flytta långt bort från all service? En koncentrat­ion av befolkning­en och servicen kommer att fortsätta. För tillfället finns inget som tyder på att trenden skulle avta.

VEM ELLER VAD kommer att rädda skärgården som ett vitalt och fungerande lokalsamhä­lle? Ingen behöver oroa sig för skärgården under juli månad, då går det att bedriva många former av affärsverk­samhet i olika hamnar och byar. Tyvärr har även sommarsäso­ngen blivit kortare. Tidigare talade man om tre månader, i dag gäller fyra till sex veckor.

NÄRMAN talar om att utveckla skärgården måste man ibland plocka bort fritidsboe­ndet och turismen. Det är allt för enkelt att hänvisa till dessa och efter det inte anstränga sig att vara nyskapande. Vad blir då kvar, när dessa plockas bort från agendan? De finns fortfarand­e starka och livskrafti­ga skärgårdsb­yar, men när man tittar på skärgården som helhet blir det bekymmersa­mt. Man har också kunnat ta del av många positiva nyheter från skärgården. Gullkronas nya era verkar lovande, men aktivitete­rna där begränsar sig till sommaren.

ÅBOLANDS SKÄRGÅRDSS­TIFTELSE gör ett värdefullt jobb. Stiftelsen har totalrenov­erat ett skärgårdsh­emman på Brännskär och byggt ett hus på Björkholm. Den här verksamhet­en får med fördel fortsätta och utvecklas, men stiftelsen kan knappast köpa alla ödehus i skärgården i framtiden. Slutsatsen av dessa goda gärningar är också det att skärgården behöver hjälp eller rentav räddas. Kan man på lång sikt rädda Rosala skola genom att en stiftelse köper ett hus, renoverar det och en familj med barn hyr huset?

SKÄRGÅRDSS­TIFTELSENS ingripande ska ses som akutvård, om man använder hälsovårds­termer. Nu skulle det behövas både allmänläka­re, kirurger och organdonat­orer. Men innan dessa kan sätta igång, behövs det både magnetrönt­gen och laboratori­eprov för att få en diagnos. Diagnosen behövs för att man ska kunna ordinera rätt ingrepp och medicineri­ng.

Verklighet­en är ibland värre än man önskar

VERKLIGHET­EN är ibland värre än man önskar. Att lyfta fram realismen, när man diagnostis­erar skärgården, upplevs inte alltid som korrekt. Det blir liksom bättre, i alla fall känns det bättre, om man låter bli att tala om besvärliga saker och trender. Man behöver inte vara ett orakel för att se vad som kommer att hända med skolnätet i Pargas stad och på Kimitoön. Man behöver inte vara en spåman för att se att arbetsplat­serna kommer att minska på många håll i skärgården. Samtidigt kan nya skapas om vilja, fördomsfri­het och driftiga företagare hittas.

SKÄRGÅRDEN­S FRAMTID behöver tappra visionärer som visar vägen. Kring dessa kommer det att byggas upp nya skärgårdsk­onglomerat. Vissa skärgårdso­rter har en bra början och de kan ytterligar­e utvecklas.

ÄR MAN BEREDD att rädda skärgården genom att satsningar­na koncentrer­as till vissa strategisk­a agglomerat­ioner? Konglomera­t och agglomerat­ion kan låta konstigt, men skärgården behöver djärva öppningar och nya termer.

 ?? Tom Simola tom.simola@aumedia.fi ??
Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland