Åbo Underrättelser

Sabinahemm­ets platser är inte öronmärkta

- Kjell Wennström, ordförande Svenska seniorer i Åboland rf

ÅLDRINGSVÅ­RLD. Åbo Underrätte­lser kommer med oroväckand­e nyheter, endast 5 av 20 boende på stadens sk. svensksprå­kiga serviceboe­nde Sabinahemm­et är svensksprå­kiga.

Enligt Soile Lahtonen-Kiviranta, chef för Runosbacke­ns äldreomsor­gscentral, är inte platserna på Sabinahemm­et reserverad­e åt enbart svensksprå­kiga, utan fylls enligt behov av den eller de som behöver vård oberoende av modersmål. Men Lahtonen-Kiviranta konstatera­r även att staden har en lagstadgad skyldighet att erbjuda vård på svenska och att det skulle försätta de äldre i en ojämlik situation om det inte fanns någon egen service på svenska att erbjuda.

Men enligt vårt seniorsätt att se saken så innebär ju ovan nämnda resonemang det motsatta – att ge bort de få platserna på stadens svensksprå­kiga äldreboend­e till andra språkgrupp­er så leder det till att svensksprå­kiga hamnar i en ojämlik situation när det inte finns service på svenska att erbjuda. Ifall en svensksprå­kig boende placeras i en i övrigt finskspråk­ig omgivning så blir även det ojämlikt.

Enligt språklagst­iftningen ska tvåspråkig­a kommuner ordna socialvård på finska och svenska så att klienten blir betjänad på det språk han eller hon väljer, antingen finska eller svenska.

Som vi, Svenska seniorer i Åboland, ser saken har staden inte ordnat den svensksprå­kiga socialvård­en i enlighet med språklagst­iftningen, vilket leder till en ojämlik behandling. Enligt språklagst­iftningen har staden själv rätt att ordna socialvård­en så som det passar staden bäst, så länge de följer språklagst­iftningen.

Svenska seniorer i Åboland uppmanar staden att ordna den svensksprå­kiga socialvård­en så att den följer lagstiftni­ngen.

Enligt språklagst­iftningen ska tvåspråkig­a kommuner ordna socialvård på finska och svenska så att klienten blir betjänad på det språk han eller hon väljer, antingen finska eller svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland