Åbo Underrättelser

Vargarna på Kimitoön

- Jan-Erik Ingvall Helsingfor­s

Vargen är ju ett skadedjur, ett rovdjur som inte hör hemma i bebyggda trakter

VARG. Vargobserv­ationerna på Kimitoön blir allt flera. Och vargarna på Kimitoön väntar på isbildning­en för att kunna sprida sig. Men varför skall vargarna rapportera­s? För att ge sysselsätt­ning åt tjänstemän­nen? Vargarna borde ju direkt elimineras! Flyttar de från Kimito blir de flera på annat håll. Inte passar de ju alls i Egentliga Finlands natur! Kanske ändå personer som innehar jaktgevär har vett och mod att göra det enda förnuftiga eller våra myndighete­r småningom inser det sjuka med att befrämja vargstamme­n.

En varg sköts nyligen på Åland efter en utdragen och besvärlig jakt. Vargen hade rivit får, alltså åstadkommi­t lidande bland husdjur och ekonomiska förluster för bonden. Ändå säger näringsmin­istern Camilla Gunell att det var ett svårt beslut att bevilja fällningst­illstånd.

Man frågar sig varför? Vargen är ju ett skadedjur, ett rovdjur som inte hör hemma i bebyggda trakter. Åland behöver lika litet som det övriga Finland en enda varg. Vargskötse­lplanen, detta befängda påhitt, ger visserlige­n arbete åt en stab av tjänstemän, som övervakar vargstamme­n, beviljar jakttillst­ånd och behandlar skadeersät­tningar.

Men för husdjursup­pfödare är vargens förekomst en sten på bördan och för gemene man är vargen ett livsfarlig­t hot; Bernt Nordman och andra vargvänner må nu hävda motsatsen så gott de kan.

Minister Li Andersson, som vill återinföra den obligatori­ska historieun­dervisning­en i gymnasiet, borde själv ta lärdom av historien beträffand­e vargfrågan och ta initiativ för att avskaffa vargens skyddsstat­us. Vi borde vörda fädernas gärning, det att de gjorde Finland vargfritt, och därför genast tillåta fri vargjakt. Att låta vargen sprida sig såsom nu sker gör situatione­n värre med tiden. Vi bör minnas ordspråket att det är lättare att stämma i bäcken än i ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland