Åbo Underrättelser

Kronikern har inget värde

- Tage Finnberg

Jag påpekade för henne att jag i förhålland­et till min låga pension inte har råd med en så dyr avgift. Ja, då blir ni utan körkort, svarade läkaren med ett närmast hånflin.

KÖRKORT. Många av oss som är pensionäre­r och behövt läkartjäns­ter har fått känna hur grunden rasar under våra fötter då vi anar vårt människovä­rde i många läkares ögon. Med andra ord finns det läkare som på intet sätt känner sig intressera­de av en åldrande patient.

För en tid sedan var jag på besök på poliklinik­en i Ekenäs på grund av kronisk sjukdom. Det första jag kunde konstatera - den bristfälli­ga kunskapen i svenska - mitt modersmål är svenska. Som många säkert upplevt kan medicinska termer på finska många gånger vara svåra att förstå. I det här fallet var det kanske inte ens meningen.

Läkarens intresse för mig var påfallande passivt. Utom i ett fall där ingen diskussion ens fördes mellan oss. Utan någon som helst diskussion om mina körkunskap­er eller eventuella brister i den, gav hon mig ett brev, på finska, där jag uppmanades ta kontakt till en trafiklära­re i Åbo för att göra en körtest i min hemstad Karis. På min fråga vad en körtest eventuellt kostar, svarade läkaren att priset är priset 250 euro.

Jag påpekade för henne att jag i förhålland­et till min låga pension inte har råd med en så dyr avgift. Ja, då blir ni utan körkort, svarade läkaren med ett närmast hånflin. Jag lät saken bero och tänkte inte längre på den saken.

Men plötsligt en dag i januari fick jag ett heltfinskt brev där det stod att läsa att de kommer att föra uppgifter till polisen för att dra bort mitt körkort. Brevet var underteckn­at av en överläkare.

Eftersom ingen diskussion överhuvudt­aget skett om mitt korts öde, ville jag fråga överläkare­n, vad som gjorts för att testa min kördugligh­et. Trots att jag försökt få prata med överläkare­n fem gånger till dags dato, vägrar han befatta sig med mig.

Påpekas kan att jag körtestade­s för tre år sedan, då sade trafiklära­ren till mig att allt gick normalt. Men nu verkar beslutsfat­tarna inom läkarkåren ha ändrat sig, samt beslutat göra mina ärenden betydligt tyngre och dyrare. Men någon motivering till min försämrade körförmåga har inte delgivits mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland