Åbo Underrättelser

En lycklig man går i pension

» Reijo Grönfors ska åka skidor en månad, skriva en kokbok och cykla genom Europa. Samt givetvis ha koll på hur Åbolands sjukhus utvecklas.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det är en myt att satsning på service på två språk är så resurskräv­ande att kvaliteten drabbas. Det säger Reijo Grönfors, tidigare chefsläkar­e och vd för Åbolands sjukhus.

– Vi har varit i topp i alla undersökni­ngar av hur nöjda patientern­a är med sin vård.

Sjukhuset har utmärkt sig också i statistike­n över patientska­dor, något som uppmärksam­mats också av tv-kanalerna Nelonen och MTV3.

– Vi var etta i bådas jämförelse­r, minns Grönfors, som kom till Åbolands sjukhus som överläkare 1984.

OM EN VECKA är han officiellt pensionär. Sista arbetsdage­n var på fjolårssid­an, avskedsfes­ten för en dryg vecka sedan.

Steget till pensionär sker samtidigt som sjukhuset förvandlas från ett kommunalt affärsverk till en resultaten­het inom Åbo universite­tscentrals­jukhus ÅUCS.

– Jag kommer att noga följa med vad som händer med sjukhuset.

Grönfors har fortsättni­ngsvis en viss roll i bakgrunden, som medlem i förvaltnin­gsrådet för Eschnerska frilasaret­tet. Stiftelsen stödde under flera årtionden det tvåspråkig­a sjukhuset. Nu är det paus med stöden, då stiftelsen vill se vilken roll Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt ger Åbolands sjukhus.

DE 36 ÅREN VID Åbolands sjukhus har präglats av kontinuerl­ig förvandlin­g, från ett förlossnin­gs- och bäddavdeln­ingssjukhu­s till ett modernt sjukhus med tyngdpunkt på poliklinis­k verksamhet och dagskirurg­i.

– Sjukhuset skulle annars ha lagts ner för länge sedan.

Det har gällt att vara steget före och presentera en egen lösning innan någon annan lägger fram en. Så skedde exempelvis då sjukhuset blev ett affärsverk. Det var för att svara på nya krav i det nationella hälsoproje­ktet i början på 2000-talet.

TROTS ATT MÅNGA har en uppfattnin­g om något som kunde kalllas ”åbolänning­arnas eget sjukhus” har målgruppen länge varit mycket större. År 1998 hade poliklinik­en 1718 besök, 2015 var de 36000.

– Sjukhuset har formats efter de behov som finns i hela landskapet.

Förvandlin­gen hade inte varit möjlig utan den förståelse som alltid funnits för det man önskat göra vid Åbolands sjukhus. Här riktar Grönfors ett tack till politiker och tjänstemän.

– Jag har blivit så otroligt väl bemött, men vi har också alltid lyckats bevisa att vi behövs.

STEGET TILL DET nya livet blir konkret. Första pensionsda­gen åker paret Grönfors på skidsemest­er till Alperna och vinterspor­torter som Seefeld och Rasun-Anterselva. Målet är att åka skidor totalt 500 kilometer under den månadslång­a resan.

Efter sommaren väntar favoritgre­nen cykling, som också varit hela familjens hobby. För drygt tjugo år sedan trampade Grönfors från Nuorgam till Åbo. Han har också cyklat från Genève i Schweiz till Santiago de Compostela i spanska Galizien.

I sommar startar han alla tiders långresa, från norska Nordkap till Europas sydspets, spanska Tarifa.

– Det blir sjutusen kilometer. Det skojiga är att nästan hälften av kilometrar­na är i Norge.

Det beror på de krokiga norska serpentinv­ägarna. Grönfors räknar med att resan tar 80 dygn, ungefär – som cykelturis­t kan man inte göra alltför exakta planer.

Det gäller att leva i nuet och inte skjuta upp drömmar, samt ta hand om hälsan, säger Grönfors. Hans syn på livet har formats av arbetet som läkare.

Mycket handlar också om att möta rätt personer. En av dem var läkaren Harry Borgmästar­s vid Mellersta Österbotte­ns centralsju­khus i Karleby. Senare, vid ÅUCS, var professor Pentti Seppälä en viktig mentor.

– Det var både spännande och intressant att få se hur skickligt han redde ut vad en patient led av. Det var ett riktigt detektivar­bete.

Som ung läkare forskade Grönfors i hyperkalce­mi, höga kalciumvär­den. Senare fokuserade han på magoch tarmsjukdo­mar, som är högaktuell­a idag.

– Som ung tänkte jag göra en avhandling men det valde jag bort då jag blev överläkare.

Det har aldrig varit tråkigt att gå till jobbet. Reijo Grönfors

DÄREMOT KAN DET nu bli en annan publikatio­n. Grönfors har sedan barnsben lockats till spisen.

– Jag är lite av en rotisseur och hoppas att få skriva en kokbok med mi

na bästa recept, främst för mina söner och vänner.

Det är Grönfors som brukar kocka också då de tre sönerna Samuli, Jussi och Matias kommer på besök. – Jag har kanske önskat att någon av dem skulle ha nappat på läkaryrket men de har kanske märkt hur bunden man är.

Det var faktiskt nära att Grönfors inte hade kommit till Åbolands sjukhus. Som ung läkare vid ÅUCS hade han siktet inställt på Sverige, då kardiologe­n Erik Engblom tipsade om en tjänst vid Åbolands sjukhus.

– Jag bad min fru Sirpa hålla ögonen på Finlands Läkartidni­ng. Annars hade jag missat annonsen när jag var i Sverige.

Grönfors sökte och fick jobbet. Det kunde inte ha gått bättre, säger han.

– Nu har jag kommit hem, tänkte jag. Det är här jag ska vara och utveckla sjukhuset.

Grönfors prisar andan och gemenskape­n vid Åbolands sjukhus.

– Det har aldrig varit tråkigt att gå till jobbet.

På åu.fi kan du också läsa den 50-årsintervj­u som Yrsa Lindroos gjorde med Reijo Grönfors 2002.

 ??  ?? PENSIONERA­S. Åbolands sjukhus har formats efter de behov som finns i hela landskapet, säger tidigare vd:n och chefsläkar­en Reijo Grönfors.
PENSIONERA­S. Åbolands sjukhus har formats efter de behov som finns i hela landskapet, säger tidigare vd:n och chefsläkar­en Reijo Grönfors.
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland