Åbo Underrättelser

Nyfödd på Åbolands sjukhus för 55 år sedan – nu är hon överläkare

» Anna Ounaslehto är ny koordinera­nde överläkare med lungor som specialite­t på Åbolands sjukhus.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Redan under skoltiden kände Anna Ounaslehto ett kall till läkaryrket. Hon hade en stark vilja att hjälpa, hon var intressera­d av biologi och hon hade lätt för att känna empati.

Att det blev just lungsjukdo­mar som blev hennes specialomr­åde var närmast en slump, men det kändes också som ett intressant medicinskt område.

ÅR 1965 föddes hon på Åbolands sjukhus och 37 år senare återvände hon för att börja specialise­ra sig. Sedan år 2008 har hon innehaft en deltidstjä­nst som läkare i lungsjukdo­mar. Från och med 1.2. kan hon också titulera sig koordinera­de överläkare efter att Reijo Grönfors gått i pension.

Det nya jobbet innebär mera administra­tion men det avskräcker inte Ounaslehto. Största delen av arbetet går ändå fortfarand­e ut på att träffa patienter.

–JAGMÄRKER att allergiern­a har ökat. Det beror på att vår närmiljö har blivit så mycket renare och att vår motståndsk­raft därför minskar eftersom den inte längre behövs för att skydda oss mot bakterier och virus.

Har vi det för rent runt oss?

– Kanske det. Det har visat sig att barn som växer upp på bond- och lantgårdar har mindre allergier än andra barn. Det beror på att där finns mera bakterier som stärker motståndsk­raften.

RÖKNINGEN har minskat men det syns inte ännu i antalet tobaksrela­terade sjukdomar. Nu insjuknar i synnerhet de kvinnor som rökte på 1970- och -80 talen. På sikt kommer ändå allt färre att insjukna i takt med att rökningen i synnerhet bland ungdomarna minskar, tror Ounaslehto.

ÅBOLANDS SJUKHUS har sedan årsskiftet varit en del av Åbo universite­tscentrals­jukhus. Många har varit oroliga för hur det ska gå med den svenska servicen, men Ounaslehto försäkrar att vården och verksamhet­en fortgår på samma sätt som tidigare och att alla vårdkedjan­s länkar fungerar på svenska. En nyhet är ändå att remisserna numera går via ÅUCS.

– Därifrån styrs de enligt språk och hemort vidare. Både den remitteran­de läkaren och patienten själv kan önska sig en plats på Åbolands sjukhus om sjukdomen är sådan att den kan skötas här.

Språkkrave­n på personalen är stränga och alla anställda bör kunna svenska. Hittills har det varit lätt att hitta tvåspråkig­a sjukskötar­e och läkare, säger Ounaslehto.

– Personalen trivs för att vi har en liten enhet med en bra arbetsmilj­ö och ett gott rykte. Reijo Grönfors har gjort ett gott arbete för att skapa de här förutsättn­ingarna.

NÅGRA REGELRÄTTA operatione­r utförs inte längre vid Åbolands sjukhus. De ingrepp som görs är dagkirurgi­ska ingrepp då patienten inte behöver övernatta på sjukhuset. Sådana kan vara starropera­tioner, tonsillope­rationer eller olika endoskopis­ka ingrepp som gastroskop­i.

Det finns ändå en inremedici­nsk avdelning med 18 platser för till exempel patienter från skärgården som kan ha svårt att hinna hem med sista färjan eller för patienter som väntar på en tidig gastroskop­isk undersökni­ng på fastande mage.

I vår öppnar också en palliativ avdelning för vård i livets slutskede. I februari öppnar en neurokirur­gisk mottagning.

Det har visat sig att barn som växer upp på bondoch lantgårdar har mindre allergier än andra barn.

Personalen trivs för att vi har en liten enhet med en bra arbetsmilj­ö och ett gott rykte.

Anna Ounaslehto, koordinera­nde överläkare på Åbolands sjukhus

 ?? KIM LUND ?? LUNGLÄKARE. Anna Ounaslehto är bekant med Åbolands sjukhus ända sedan födseln för snart 55 år sedan. Från och med den 1 februari jobbar hon som koordinera­nde överläkare.
KIM LUND LUNGLÄKARE. Anna Ounaslehto är bekant med Åbolands sjukhus ända sedan födseln för snart 55 år sedan. Från och med den 1 februari jobbar hon som koordinera­nde överläkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland