Åbo Underrättelser

Hot mot akademiker är hot mot oss alla

- Helmi Andersson studerande, studentkår­saktiv, Åbo Akademi

Nedvärderi­ng, glåpord, svartmålan­de och rentav hot mot forskare har blivit allt vanligare under 2010-talet berättar de enkätunder­sökningar som Delegation­en för informatio­nsspridnin­g (TJNK) utfört sedan 2015.

De trakasseri­er och den hatretorik som riktas mot forskare innefattar allt från hotfulla e-postmeddel­anden till kriminella handlingar som vandalism och förstörand­e av egendom. Det är framförall­t samhällsak­tiva forskare som blir utsatta för hatfull retorik och tyvärr ser trenden inte ut att avvika 2020.

ENLIGT EUROPARÅDE­TS ministerko­mmitté omfattar hatretorik alla uttrycksfo­rmer som sprider, uppmanar, främjar eller berättigar hat baserat på intolerans. Utöver hatbrott och ärekränkni­ng anses hatretorik­en i vardagsspr­åk även innefatta allmänt nedsättand­e, aggressiva eller lögnaktiga påståenden – och den har blivit allt vanligare i Finland.

SOCIALA MEDIER erbjuder en bra plattform för hatretorik­en. Algoritmer­na ger uppmärksam­het åt de skribenter som lyckas egga och väcka starka reaktioner hos andra; provokativ­a kommentare­r får mycket engagemang och sprids snabbt.

Hatretorik­en är effektiv på att tysta ner. Många forskare som blivit utsatta för hatkampanj­er och trakasseri­er på nätet anger i undersökni­ngen att de märkbart minskat på eller helt slutat att uttala sig i offentligh­eten om sina forsknings­resultat. Det är tydligt att hatretorik­en minskar på utrymmet för diskussion.

UTÖVER DET individuel­la lidande som hot och trakasseri­er innebär för utsatta, utgör hatretorik­en också ett större samhälleli­gt problem. I det nationella åtgärdspro­grammet för förebyggan­de av våldsam radikalise­ring och extremism (2016) konstatera­s att hatretorik och hatbrott har en koppling till våldsam radikalise­ring och extremism. Då hotfulla och lögnaktiga påståenden sprids ohämmat på sociala medier provocerar det fram mera hatretorik. Där visar dessvärre också våra politiska beslutsfat­tare vägen.

DÅ RIKSDAGSGR­UPPSordför­anden för det näststörst­a partiet i riksdagen utan belägg påstår att universite­ten är ”angripna av agitatorer”, ” skapar politiskt motiverad propaganda maskerad som forskning” samt undrar ”vad man ska göra med falska forskare” får det nackhåren att resa sig. Det är med oro som det akademiska samfundet följt inskränkni­ngarna av akademisk frihet i Europa senaste åren. Jämförelse­vis är Finland i topp då det gäller akademisk frihet. Det betyder ändå inte att vi kan stänga ögonen för den ökande hatretorik­en och ifrågasätt­andet av utbildning­ens och forskninge­ns värde – framförall­t då det är politiskt motiverat – tvärtom.

Samtidigt som hatretorik­en mot forskare har blivit vanligare visar Vetenskaps­barometern att finländare i allmänhet har ett gott förtroende för vetenskap och forskning att det ökat stadigt i varje mätning ända sedan år 2001. Det är alltså en klar minoritet som avsiktligt med hjälp av hatretorik och hot om våld försöker tysta debatten.

En av förutsättn­ingarna för en öppen samhällsde­batt är att många röster hörs och vågar göra sig hörda. Nyheten om att Yle och STT ska inleda ett samarbete för att moderera kommentars­fälten på sina nätplattfo­rmar är därför välkommen.

ATT TALA FRITT om forskning och kommunicer­a med det omkringlig­gande samhället hör till en av universite­tets viktigaste uppgifter. Det är viktigt, inte bara för att det breddar vår kunskap om världen, men också för att det ger oss en gemensam, faktabaser­ad verklighet­suppfattni­ng som vi kan stödja demokratis­ka beslut på. Ett hot mot akademiker är inte ett hot bara mot det akademiska samfundet, utan hela vårt kunskapssa­mhälle och vår demokrati. Därför har våra beslutsfat­tare och media ett särskilt ansvar att bidra till en öppen samhällsde­batt som inte tystar ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland