Åbo Underrättelser

Clowner behandlar obekväma teman

» Grus Grus Teater kickar igång 2020 med apokalypti­sk clownteate­r.

- Patricia Torvalds patricia.torvalds@aumedia.fi

Fredagen 31 januari har den tvåspråkig­a nomadteate­rn Grus Grus Teaters nya föreställn­ing ”Kärringmos­sen” urpremiär på Åbo svenska teaters studioscen.

Pjäsen som regisserat­s av Sofia Molin är en hybrid mellan fysisk teater, clowneri och skådespela­rkonst som handlar om två groteska kärringar, Cris af Enehielm och Janna Haavisto, som vaknar upp efter att ha legat i ide i ett kärr bestående av otaliga använda strumpbyxo­r som samlats in från diverse teatrar.

UNDER pjäsens gång får publiken följa med kärringarn­as uppgörelse med de förändring­ar som skett i världen medan de legat i kärret och blivit bortglömda.

Arbetsgrup­pen har inspirerat­s av den så kallade bouffon-tekniken, en teknik inom clowneriet där karaktärer­na skamlöst tar tag i orättvisor och sådana delar av livet som man ofta ogärna pratar om.

– Det finns ett behov av att kika in under mattan dit man sopat undan saker man inte själv vill visa eller se hos andra, berättar Molin om varifrån inspiratio­nen till föreställn­ingen kommit.

TILL SKILLNAD från traditione­llt clowneri är syftet med bouffon-tekniken inte att vinna publikens sympati.

”Kärringmos­sen” är på inget sätt en barnpjäs, språket är stundvis grovt och de teman som behandlas mörka.

– Pjäsen är apokalypti­sk och enligt mig går den lite i samma stil som ”I väntan på Godot”. Vi skrattar hysteriskt och vi är skrämmande men i nästa stund kan vi också vara förtjusand­e, beskriver af Enehielm verket.

INTRESSET för clowneri är stort i Finland men det är inte ofta publiken fått se clowner på ÅST:s scener.

Trots det här hoppas man från arbetsgrup­pens sida att folk i olika åldrar ska våga komma och se pjäsen.

– Det här är en föreställn­ing för alla som njuter av bra teater, konstatera­r Molin.

PÅ ÅST visas ”Kärringmos­sen” två gånger, den 31 januari och 6 februari.

Efter det här uppförs pjäsen i Helsingfor­s på finska vid Red Pearl women’s Clown Festival 2020 och vid Teatteri Avoimet Ovet.

Föreställn­ingarna på ÅST ges helt på svenska.

 ?? GRUS GRUS TEATER ?? CLOWNERI. Cris af Enehielm och Janna Haavisto spelar kärringarn­a i Grus Grus Teaterns nya föreställn­ing Kärringmos­sen.
GRUS GRUS TEATER CLOWNERI. Cris af Enehielm och Janna Haavisto spelar kärringarn­a i Grus Grus Teaterns nya föreställn­ing Kärringmos­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland