Åbo Underrättelser

Kriminella grupper i Finland

- Henri Forss SPT

Bandidos från USA är den största gruppen i Finland med kring 240 medlemmar. Gruppen har 37 avdelninga­r och finns i nästan hela landet.

Cannonball från Finland är den näst största gruppen med kring 230 medlemmar i 24 avdelninga­r. Gruppen var nära att upplösas, men har återetable­rat sig.

Hells Angels från USA har kring 130 medlemmar i 9 avdelninga­r.

United Brotherhoo­d från Finland grundades år 2010

Förundersö­kningen är nästan klar och kommer att gå till åtalsprövn­ing. Om Åklagarmyn­digheten väljer att när tre mindre grupper gick ihop. Gruppen har kring 100 medlemmar i 12 avdelninga­r.

Satudarah från Nederlände­rna har kring 20 medlemmar och verkar i huvudstads­regionen. Medlemmarn­a har ofta invandrarb­akgrund och största delen sitter i fängelset för tillfället.

Bats från Finland ska inte förväxlas med Bats från USA. Bats har kring 20 medlemmar.

Outlaws från USA är den väcka åtal kommer åtalen att behandlas i Helsingfor­s tingsrätt under våren. senaste gruppen att etablera sig i Finland. Outlaws har kring 20 medlemmar och finns i Villmanstr­and och Jyväskylä.

Shark Riders från Thailand är en annat ny grupp med några tiotals medlemmar. Klubblokal­en ligger i Tavastehus.

Nästan alla av grupperna hävdar att de är motorcykel­klubbar. Endast United Brotherhoo­d och Bats saknar koppling till motorcykla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland