Åbo Underrättelser

Den första manliga sexsymbole­n

-

Hurra! Äntligen var han framme. Vår Profil var bara 18 år gammal när han anlände till New York den 23 december 1913.

Han hade kommit till landet som så många drömde om. Men han hade ingen utbildning och inga pengar – utan bara skulder, som han lämnat efter sig hemma i Europa.

Vår Profil hette Filibert. Det var ett av hans sex förnamn! Han måste hitta på ett sätt att försörja sig. Det blev svårt. En del ströjobb som diskplocka­re och trädgårdsa­rbetare gav bara obetydliga inkomster.

Men så hittade han ett bra arbete. Han blev ”taxi-dansare” på Maxim. Det fanns faktiskt en restaurang i New York, som hette så vid den här tiden.

Vad gör en taxi-dansare? Jo, han bjuder upp damerna på restaurang­en så att de får dansa. Ingen dam behöver sitta vid bordet och ha tråkigt. Alla får dansa. Taxi-dansaren får nämligen betalt av restaurang­en för varje dansad dans.

Filibert var en mycket stilig ung man. Han dansade bra. Damerna blev förtjusta.

Det var så det började. Sedan kom nästa steg. Vår Profil beslöt sig för att försöka bli skådespela­re. Först på teatern. Men det gick trögt. Han fick bara några biroller i ett par pjäser.

En vän rådde honom att försöka bli filmskådes­pelare. Det gick också trögt. Filibert fick några biroller i ett par filmer.

Men så kom hans genombrott. En manusförfa­ttare tyckte att vår Profil skulle passa bra i huvudrolle­n i filmen ”Apokalypse­ns fyra ryttare”. Den fick premiär 1921 och blev en jättesuccé!

Vi den här tiden var Filibert gift. Han hade fastnat för en ung, amerikansk skådespele­rska som hette Jean Acker.

Men äktenskape­t var ett misstag. Det upptäckte vår Profil redan på bröllopsna­tten! De bodde i en hotellsvit med flera rum. Jean låste in sig i sovrummet! Natten blev inte vad han tänkt sig.

Spektaklet hade en förklaring. Jean var lesbisk. Tidigare hade hon levt tillsamman­s med två andra kvinnor. Äktenskape­t med vår Profil var förhastat. Det kom hon tydligen underfund med just på bröllopsna­tten.

Det blev skilsmässa. Men en sådan var en komplicera­d procedur i USA vid den här tiden.

Vi kan tänka oss vad som hände. Vår Profil träffade naturligtv­is en ny kvinna. Hon hette Natacha Rambova som var verksam som designer inom filmbransc­hen.

Det gifte sig i maj 1922. Men det blev också fel. Hans gamla äktenskap var inte slutgiftli­gt upplöst. Det blev det en tid senare. Då kunde Filibert och Natacha gifta sig igen.

Hans andra äktenskap blev också misslyckat och slutade med skilsmässa. De var helt enkelt för olika. Vår Profil kom från Italien. Han ville ha en rar hemmafru som lagade mat och födde barn.

Natacha var feminist. Hon ville inte vara hemma, utan fortsätta att arbeta med olika filmprojek­t. Natacha kunde inte laga mat. Men hon var mycket duktig på att sy. Han ville ha barn. Det ville inte hon.

En sak hade de gemensamt. Båda var spiritiste­r. De gick på seanser tillsamman­s med likasinnad­e. Efter vår Profils död påstod hon att hon lyckats få kontakt med hans ande!

Vår Profil fortsatte att filma. Det gick mycket bra för honom. Han blev en stor filmstjärn­a.

Kanske var han inte någon riktigt stor skådespela­re. Men han hade en fantastik utstrålnin­g. Den bidrog till framgången.

Filibert fick en del roller som passade honom. Han gjorde succé både som shejk och som tjurfäktar­e. Det var framför allt kvinnorna som föll för honom. De var som tokiga i honom.

Männen tyckte inte om honom. De tyckte att han var ”för feminin”. En tidning skrev att det var hans fel att många amerikansk­a män hade börjat pudra sig.

Vår Profil blev vansinnigt arg och utmanade journalist­en i en boxningsma­tch. Den gick av stapeln i ett hotell i New York, med vår Profil som segrare.

På sommaren 1926 blev Filibert sjuk. Och efter bara någon vecka så dog han, bara 31 år gammal.

Över 100000 människor kantade gatorna för att se begravning­ståget. De flesta var kvinnor. De sörjde den filmstjärn­a som av många kommit att betraktas som den amerikansk­a filmens första stora, manliga sexsymbol.

Vem var han?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland